Meghívó - A mi városunk

Posted By: Drexler Szilárd - kedd, január 17, 2012


8 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. Én egy-két éve olvastam valahol, hogy Rónabányában milyen turisztikai lehetőség van. Szinte az egyetlen bányásztelepülés, ahol minden az eredeti állapotában megmaradt. A három sor lakás, élelemtár, kápolna, kaszinó, focipálya, iskola, mely annak idején talán a legszebb helyen fekvő iskola volt. Ipari skanzen lehetősége volt megemlítve, korhű szálláshelyekkel. Hát így múlik el a világ dicsősége. 

    VálaszTörlés
  3. Az első bejegyzésben a bejegyzést küldő kérésére változtattam, ezért lett eltávolítva, de már it is van a korrigált szöveg:
    dsz

    Szép és tartalmas programok, de fáj a szívem, mert a mérleg másik serpenyőjébe belekerül a Közgyűlés 2011.szeptember 29-én született határozata, melyet ide bemásoltam. Rónabányán és környékén élő emberek tragédiaként élik meg a döntést
    /picit ünneprontó a hír, megértem ha nem kerül fel a blogra/
    www.kozadat.salgotarjan.hu/docs/news/182684.pdf

    26.oldal:

    A Közgyűlés 14 igen szavazattal egyhangúlag az alábbi határozatot hozta:
    Szám: 172/2011.(IX.29.) Öh. sz. határozat


    5./ Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése utasítja a Salgó Vagyon Kft-t, mint a Rónabányai
    Művelődési Ház (Salgótarján, Vasas út 1., hrsz. 12617) kezelőjét, hogy az épület bontásáról
    gondoskodjon a rendelkezésre álló források figyelembevétele mellett.
    Határidő: 2012. június 30.
    Felelős: Tatár Csaba ügyvezető igazgató
    Mély sajnálattal:
    GuBandi Rónafalu

    VálaszTörlés
  4. A bontás költsége úgy hasra másfél-két millió forint körül lehet. Ennek végrehajtása után lesz egy kb. ötvenezer forintot (se) érő telek a helyén, közmű és minden más nélkül. Mondjuk nem tudom, ki és mikor akarna bármit is építeni Rónabányán, hiszen üzleti alapon közel de még középtávon is ez anyagi öngyilkosság, hiszen az elkészült építmény, épület még annyit se fog érni, mint az odahordott építőanyagok ára, a munkadíjakat nem is számítva. Pont ezért nem épül új ház szegény vidékeken, gyakorlatilag az egész vidéki Magyarország aprófalvas részein.

    Vizsgálta valaki egyáltalán, hogy nem lenne-e érdemesebb egy állagmegóvást végezni, megjavítani (nem cserélni !!!) a tetőt (1-200 eft), ereszcsatortnát (200 eft) , törött ablakot (40-50 eft, gondolom van biztosítás), venni erős lakatokat (20 eft a nem kínai szemét), télire vízteleníteni ( évente 2-szer 1 napi közmunkás bér) , és felszerelni egy térfigyelő kamerát (100 eft 1-2 heti rögzítéssel), venni egy mobilinternetet (50 eft egy évre) hogy a rendőr néha ránézhessen.
    Ha a bontás árából mondjuk 600 eft-ot elköltenek az állag biztosítására, meg évente 100 ezret a "működtetésre", akkor megmenekülhetne egy ipari műemlék, és talán egyszer egy jobb időben lesz valami forrás arra, hogy felújítható legyen az épület. Bár ez utóbbi drágább lehet, mint egy új építés, de mégis könyörgöm, ez egy olyan kor ipari műemléke, aminek az egész város köszönheti a létét. Ha már eddig nem lopták szét téglánként, ne már az legyen a pusztulás végső indoka, hogy keres valaki cca 1 misit a bontáson !!!! :S szóljatok ha nem értetek egyet. Tegyünk valamit amíg nem késő, még áll az épület!

    VálaszTörlés
  5. A kápolnát már elbontották. Az élelmtár + kaszinó (+ az egyik kocsma) épp most lesz elbontva. Mi marad ? három sor ház, amiből 30 év múlva semmi sem marad. Vagy gondolja bárki is, hogy oda új középület épülhet ?
    Ha már nincs pénz üzemeltetni MOST, akkor legalább zárják be, deszkázzák be, de ne bontsák el ! fordulhat még jobbra is az élet ezen a vidéken, hátha megmenthető lenne ez is, mint pl a salgóbányai kaszinó!
    Kedves városatyák, tudom, hogy olvassátok a blogot, gondoljatok csak arra, mennyire hiányzik most egynémely épület, amit a 60-as években a salgótarjáni "városrekonstrukció" miatt elbontottak! ennek a levét isszuk most is...

    VálaszTörlés
  6. Íme, néhány fotósorozat arról, hogy mit is szedünk most szét:
    blog.tarjanikepek.hu/?s=rónabánya&searchsubmit=

    VálaszTörlés
  7. Sajnos én egyre pesszimistább vagyok városunk és környéke fellendülésével kapcsolatban. Rónabánya a sokadik a sorban. Kezdhetnénk a „Dornyay”-tól a Napsugár éttermen át a városi strandig sok mindent említve. Álomvilágban él, aki hisz pl. a kisvasút felépülésében. Fontosabb a mélygarázs, a szórakoztató centrum. Más lenne a helyzet, ha a város vezetésében olyanok dolgoznának, akiknek még a nagyszülei is tarjániak voltak. Akik meséltek nekik a régi dolgokról. Huszonkét év alatt nem volt tarjáni gyökerekkel rendelkező polgármesterünk. Mit várunk? Olyanban nem tudnak lépni, hogy kvadozás, motorozás ne legyen az erdőben. A fölöslegesen elköltött pénzekből nem egy épület, Rónabánya is megmenthető lenne.

    VálaszTörlés

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy