Madarak a kertben 1.

Posted By: Drexler Szilárd - kedd, október 02, 2012
A kertünkben egész nyáron fel volt állítva a lessátor egy itatónál, de egy percet sem töltöttem benne, pedig nagyon szerettem volna madarakat fotózni (filmen már viszonylag sok ivó, fürdő madár felvételem van), de soha nem jött össze.
Egy, a kerti asztalon felejtett műanyag tálcából ivó meggyvágó aztán fotózásra csábított. A szárazság és a meleg azonban enyhült az elmúlt napokban, éppen ezért a madarak nem "rohanták" meg az itatóba öntött vizet. Egy csuszka jött csupán.
Viszont távolabb, a szajkók ipari mennyiségben hordták a diót a kertből (igyekszünk persze összeszedni minden délután, addig meg vigyék csak). Nosza, törtem egy kis diót a madaraknak. Erre rákaptak rendesen. Előbb csuszkák és széncinegék jöttek, semmi más. A cinegék nagyon félénkek voltak, nehezen viselték a sátorból kidugott lencse látványát.
Aztán beugrott a piknikre egy kék cinege is.

Egy házi rozsdafarkú tojó is felült az ágra elém, bár őt hidegen hagyta a dió, lévén rovarevő.
A rozsdafarkú vonuló madár, a kertekben megjelenő példányok már minden bizonnyal északabbról érkeztek. Még megjelenhet néhány vonuló egyed, de télre elmennek tőlünk. Vannak azért kivételek, időről-időre áttelel egy-két madár a mi környékünkön is.

A mezei verebek is körülnéztek, ahol buli van, nekik ott a helyük. Tovább is álltak, úgy tűnik, a diót különösebben nem szeretik.

Másnap eleséget váltottam, mert a diót mi sem vetjük meg ám. Tavalyról maradt egy kis mogyoró, abból török nekik egy keveset. Ilyenkor, ősszel nem indokölt a madarak etetése, mert sok táplálékot találnak a természetben, így a kertekben is. Ezért kapnak keveset, viszont minden reggel kiszórom ugyanazt a mennyiséget. Így sok madárfajt csábíthatok a közelembe. Például ez a közép fakopáncsot is:

A diót, mogyorót azért vágom apróra, mert egyébként gyorsan eltűnne az a pár szem az etetőből. A csuszkák például mesterei a gyűjtögetésnek.

A végére igazi tökös legények lettek a széncinegék is, rájöttek, hogy nem jut nekik semmi, ha ilyen bátortalanok maradnak.

Vissza-visszatért a közép fakopáncs is. Remélem, a következő napokban több faj is megjelenik majd, várom a nagy fakopáncsot és a fenyvescinegét is.

A közép fakopáncs ritkább, mint a gyakrabban látható nagy fakopáncs. Kifejezetten az erdőket kedveli, de nagyobb parkokban is megtelepszik. A mi kertünkben gyakori vendég már évek óta.

Úgy tervezem, hogy a kerti madaras bejegyzésből egy sorozat lesz majd.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy