Somoskőben jártam

Posted By: Drexler Szilárd - péntek, október 05, 2012
Rögtön frissítem is a bejegyzést, mert ugyan nem akartam sok szöveget írni, de eszembe jutott valami a Petőfi kunyhós képemmel kapcsolatban. A somoskői park szerintem egy rendezett, szép kis park, azonban érdemes lenne megfontolni az alábbiakat:
Amikor egy turisták által látogatott helyet rendezünk, ott szemétgyűjtő konténereket, információs táblákat helyezünk ki, tehát olyan kisegítő, tájékoztató infrastruktúrát, amely lényegében nem a tájképi látvány része, akkor annak helyét gondosan meg kell tervezni. Érdemes például megnézni, hogy milyen mértékben befolyásolja az eredeti attrakció képét, arányaiban nem túlzott-e? Belesimul-e a környezetbe?
Érdemes pl. leválogatni az internetre feltöltött képeket és kielemezni azokat. Milyen fotókat készítenek a turisták az adott tájképi együttesről, épületről, attrakcióról? Ez nagy segítség lehet. Van-e ott zavaró részlet? Megváltoztatja-e az eredeti helyszín jellegét?
Itt egy keresés eredménye:
https://www.google.hu/search?q=pet%C5%91fi+kunyh%C3%B3&hl=hu&rlz=1G1SMSNCHUHU394&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=kkNvUIyxIpGPswa664CgCg&ved=0CAoQ_AUoAQ&biw=1024&bih=485&sei=m0NvUI74BI3GtAbIi4CYCQ
Ugye, több helyen ott van a rózsaszín szemetes? És mi is itt a tájképi elem? A harang, a kunyhó és a vár. Látni, hogy ha valaki együtt akarja fényképezni a hármat, egy tábla eltakarja a kunyhó jelentős részét.
Személy szerint eltenném az útból az információs táblákat, ha csak nem szánunk nekik tájképi szerepet (többnyire nem), Somoskőben is útban vannak, lehet nekik olyan helyet találni, ahol könnyen felfedezhetők, de a fotókat is el lehet készíteni. A szemeteseket is eltenném pl. az épület mellől, de mindenképpen más színű zacskóval bélelném ki azokat (nem, nem pirossal, vagy sárgával stb.).
Nincs ennek nagy jelentősége? Dehogynem, hiszen ma már mindenki fényképez és megosztja a felvételeit az ismerőseivel.
Ugyanez vonatkozik természetesen a többi attrakcióra is.
Hangsúlyozom, ez egy rendezett, szép park, amelynek közelgő felújításához (pld. padok, a kunyhó cserepezése) ezzel a szerény javaslattal szeretnék hozzájárulni.

Szép őszi délután. Alant az ünneplő közönség.

A fotós árnyéka

Kis lépés a turistáknak, nagy ugrás Somoskőnek?

Alulnézet 1.
Alulnézet 2. (sziklagyeppel)

Vértanúk

Petőfi Sándort állítólag ebben a kunyhóban vendégelték meg.

1845-ben még nem volt érintőképernyős terminál és rózsaszín szemetes zacskó

100-ból 80 ember megnézi a térképeket

A szponzorált padok sem tartanak örökké

Legalább nem a földre dobják a csikkeket. Nem a fenét!

1 megjegyzés:

  1. Régen láttam szörnyűbbet, mint az az érintős tábla a kunyhó előtt! :(((

    VálaszTörlés

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy