Tömeges békapusztulás Vízválasztónál

Posted By: Drexler Szilárd - szombat, április 02, 2011


Friss hír: Naponta 2000 - 2500 béka vonulhat, azaz összesen minimum 10-15 ezer. Azt hiszem, ezért érdemes lenne megfontolni az átjáró kivitelezését. Amúgy közlekedésbiztonsági szempontok is indokolnák. Most már csak az a kérdés, hogy mi lesz a következő lépés?

Friss hír: A Bükki Nemzeti Park munkatársai ma (április 4.) megszervezték a békamentést Vízválasztónál. 

A kétéltűek szaporodásához víz szükséges. A barna varangy erdei békafaj, azonban szaporodási időszakban ő is felkeresi a tavakat, folyókat. Mivel a hazai tájakat keresztül-kasul behálózzák a műutak, ezért a békák, miközben a víz felé igyekeznek, gyakran át kell, hogy keljenek a forgalmas utakon. Ezrével pusztulnak el  a védett kétéltűek hazánkban az autók kerekei alatt.
Salgótarján területén is van egy-két hely, ahol ilyen veszélynek vannak kitéve a békák. A Kercseg-dűlő felől a Tóstrand irányába vonul minden évben néhány példány, de ez semmi ahhoz képest, ami a vízválasztói tavaknál tapasztalható. 
Itt tömegesnek mondható békavonulást figyelhetünk meg. Bár nem túl nagy a forgalom, a lassan mozgó varangyok jelentős része az aszfalton végzi be az életét.

Az erdőből indulnak

Veszélyes terepen


Több ezer barna varangy pusztul el Vízválasztónál minden tavasszal
Évekkel ezelőtt, Langa József vezetésével, a zagyvarónai iskola diákjai rendszeresen mentették itt a békákat. Miután az iskolát bezárták, pár évig a Dornyay iskola diákjai vették át ezt a feladatot. Ezek az akciók egyben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fontos programjai is voltak, az egyesület segítette a szervezést, önkéntesei is bekapcsolódtak a mentésbe. A Bükki Nemzeti Park eszközökkel segítette a munkát, a közútkezelő pedig egy egyéb veszély táblát helyezett itt ki (békát ábrázoló kiegészítő táblával).
Mindannyian tudtuk, hogy ez nem az igazi megoldás. Egy viszonylag rövid útszakaszról van szó, ahol egy műszaki megoldást kellene alkalmazni annak érdekében, hogy a békákat az út alatt a tavakhoz tereljük.


Békamentés

A barna varangy, csakúgy, mint a többi békafaj, védett állat hazánkban. A Vízválasztónál lezajló dráma minden bizonnyal a vidékünkön tapasztalható legnagyobb tömeges fajpusztulás, ami védett állatot érint. Ez a probléma viszonylag könnyen, kis összeggel orvosolható lenne (vannak pályázatok is, amelyek ilyen célokat szolgálnak). Városunknak van környezetvédelmi terve, ökováros szeretnénk lenni, itt van a Bükki Nemzeti Park nógrádi tájegységének a központja, van már egy geoparkunk is...
Szóval, mikor, ki fog tenni valamit ebben az ügyben?


A hímek már sokszor az erdőben a nőstények hátára kapaszkodnak



Foltos az út

Szilváskőre terveztünk egy családi túrát, hazafelé menet megnéztük a vízválasztói tavak környékét. Tömegesen vándoroltak a békák a víz felé. Több száz már el volt ütve, de még mindig jöttek az erdőből. Így lesz ez még az elkövetkező pár napban is. Amennyit tudtunk, összekapkodtunk és átvittük a vízhez, miközben az arra kerekező horgászok jól mulattak rajtunk.
Erről meg az jutott eszembe, hogy számtalan olyan pályázatot bíráltam már, amelyben magukat természetvédőként fényező horgász egyesületek faültetésre, parkosításra kértek pénzt, mert az fontos természetvédelmi cél. De nem is akarom őket bántani, csak bosszantó, ha látom a sok közömbös embert.
Ők már megússzák

7 megjegyzés:

  1. OFF:
    Napok óta elérhetetlen a webkamera Karancs-Medvesen. Tudható az okáról valami hír?

    VálaszTörlés
  2. Nem tudok még semmit róla, megpróbálom kideríteni.

    VálaszTörlés
  3. ugyan nem béka, hanem nagyobb állatról van szó:

    "Vannak szinte filléres megoldások is a vad távoltartására, ilyenek azok a fényfüzérek, amelyeket elsősorban ünnepi díszítésre szokás használni. Tapasztalatok szerint a villogás elijeszti a lakott területen nem kívánatos erdei „vendégeket.” "

    Vajon normális dolog lenne ha egész Salgótarján összes (lehet úgy 90-100) olyan utcájában, ahol erdővel határosak a telkek, villognának éjszaka a kerítések ?!!
    ezt írja a http://nport.hu/hirek/helyi-hirek/merleg-a-vadaszideny-utan-369770
    oldal... eszem megáll...

    VálaszTörlés
  4. A kamera 2-3 hétig technikai okok miatt nem üzemel.

    VálaszTörlés
  5. én azt hallottam,hogy félbevàgott muanyag flakonokat kell felakasztgatni a keritésre,természetesen alulra,tenni kell bele rongyot és ecetet.àllitolag az ecet szaga tàvol tartja a vadakat!!!

    VálaszTörlés
  6. A szomszédban az ecetesen erjedő, cefrésedő hullott almát nagyon vígan szokták eszegetni a vaddisznók, van hogy 8-10 is egyszerre.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen a választ!
    (közben én is leveleztem ez ügyben, és ugyanezt a választ kaptam.) :)

    VálaszTörlés

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy