Superman vagy Wonder Woman kell ide?

Posted By: Drexler Szilárd - szombat, november 24, 2018



Milyen legyen Salgótarján polgármestere? Egy tarjáni önkormányzati képviselő, Tolnai Sándor tette fel e kérdést a Facebook-on, hogy szerintünk milyen legyen Salgótarján polgármestere, milyen tulajdonságokkal bíró személyt látnánk szívesen?

Összeszedtem erre az oldalra a posztra adott válaszaimat.

Tehát:

Ne legyen megosztó személyiség, képes legyen összekovácsolni a városlakókat. (Nincs időnk állandóan a ketrecharcra, arra, hogy a különböző táborok állandóan farkasszemet nézzenek egymással.)

Képes legyen stratégiában gondolkodni (legyen képzelőereje, legyen kreatív). Legyen alkalmas a konstruktív munkára. Jó döntéshozó legyen, ami azt jelenti többek között, hogy a hozzáértők, mértékadó hangok véleményére is odafigyel. Támaszkodjon a döntéselőkészítésekben a hozzáértőkre. Szakértőkből, hozzáértőkből álló csapatot építsen. Legyen humánus, empatikus, nyitott, de megfelelő mértékben (nem túlzottan agresszíven) legyen határozott.
Legyen salgótarjáni lakos, lehetőleg itt született vagy régóta itt élő. Fejlessze retorikai képességeit, ne vonuljon el elefántcsonttoronyba a választás után.
Legyen jó emberismerő, tudjon nemet és igent mondani a megfelelő embereknek, a megfelelő ügyekre.
Figyeljen, ügyeljen a folyamatos társadalmi kontrollra, valós párbeszédre.
Ne álljon bele gyalázkodó kampányba, tartsa magától távol a romboló folyamatokat, határolódjon el azoktól.
Fenntartható folyamatokban, fejlesztésekben gondolkodjon. Képes legyen kapcsolatokat építeni, jó kompromisszumokat hozni.
Legyen hozzáértő, nagy munkabírású. Kompetenciái tegyék lehetővé, hogy egy várost képviselő, potens döntéshozó váljon belőle, vagyis legyen rátermett, hiteles, megnyerő, következetes és szakmai.
Jellemezze egy bizonyos mértékű plaszticitás.
Tűrje a kritikát és legyen mentes a túlzott exchibicionizmustól
Legyen víziója Salgótarjánról, jövőképe.
Legyen valamilyen szintű vezetői tapasztalata, munkatapasztalata...

Inkább bürokratikus vagy szervező típus legyen? Szerintem most olyan szervező típusra van szükség, aki rendelkezik a fenti készségekkel és tulajdonságokkal, aki összekovácsolja a város lakosságát, a víziója mellé állítja az embereket. Később majd lehet egy csendes bürokrata is, ha már minden rendben lesz és mi leszünk az új Atlantisz (ami soha nem süllyed el, természetesen).

Ki ismert magára?

Sokan azt gondolják, hogy ezeknek a tulajdonságoknak lehetetlen megfelelni. Milyen szomorú is ez!
Egy normális világban működő normális polgármesterről mondanak le már előre. Vajon, miért?
Természetesen senki sem tökéletes, fontos azonban, hogy képes legyen tanulni a hibáiból a jelölt, törekedjen a fejlődésre, tanulásra.

Felmerült itt, hogy pártok jelöltjei lennének-e jók, vagy függetlenek?
Szerintem függetlenként csak olyan lenne alkalmas (ha bír a fenti, általam felvázolt készségekkel és tulajdonságokkal), akit sokan ismernek, sokan elfogadnak. Leegyszerűsítve írom ezt, mert nem feltétlenül erre akarok kilyukadni.
Hanem a pártokra.
Szóval egy döntéshozónak határozott igeneket és nemeket kell mondania. Nem talánokat, nemigeneket, nem is tudomokat.
Teljesen mindegy, hogy mérnök, vagy tanár volt-e, esetleg pénzügyes. Egyik és másik sem garancia arra, hogy majd jó polgármester lesz. Olyan tulajdonságokat soroltak fel néhányan, amelyek szerintem nem döntőek (de csak szerintem).

Annak érdekében, hogy jól döntsön, tehát határozott igeneket és nemeket tudjon mondani, jó szakértőkkel, jó stábbal, tanácsadókkal stb. kell körülvennie magát.
A pártok sokat segíthetnének, hogy javuljon a helyzet. Miért? Azért, mert nekik lehetőségük lenne arra, hogy megfelelő káderpolitikát folytassanak, hogy kiválasszák a megfelelő embereket, hogy képezzék őket, ha arra van szükség, hogy bölcs döntéshozókat neveljenek és állítsanak elénk, hogy szakértői csapatokat hozzanak létre, ne a bűvészkalapból húzzák elő hirtelen az embereket, ne a szervilizmus legyen a döntő szempont a kiválasztásnál. Hogy várospolitikusokat neveljenek.
A pártok felelőssége immár az, hogy milyen társadalomban élünk, hogy mit tekintenek küldetésüknek, hogy miként tekintenek a választóikra, hogy milyen módon irányítják a közbeszédet, hogy milyen attitűddel gyakorolják a hatalmat, az ellenzékiséget, hogy milyen mozgásteret és feladatot szabnak a politikusaiknak.

A helyi politikát meghatározza az országos politika. Bízunk-e a pártokban?

Salgótarjánt csak egy igazi vezető irányíthatja, a helyzet nem rózsás, további megosztó magatartás tarthatatlan.
Lehet, hogy mégis független legyen? Én sem tudom a jó választ.

El kell fogadnunk azonban, hogy a mindenkori kormányzat érdeke a térség fejlesztése, fejlődése, így ha nagy társadalmi háttérrel kerül valaki hatalomba, akkor a mindenkori kormánynak azzal az emberrel és stábjával együtt kell működnie és viszont.
Ebből talán az következik, hogy nem a pártszíneket kellene néznünk, amikor szavazunk, hanem mindazt, amit fentebb kitárgyaltunk, vagyis a politikusi, városvezetői készségeket, az embert.

Na már most, én valószínűleg nagyon egyszerűen nézem ezt. Ha van egy elfogadható (viszonylag elfogadható, sok rossz közül legalább egy elfogadható) jelölt, akkor megfontolom, hogy rá szavazok.
Viszont bármennyire is elfogadható számomra ez az ember, ha a háttérben neki, érte dolgozó "szakemberek" névtelen gyűlöletkampányba, karaktergyilkosságba kezdenek és gusztustalan, vállalhatatlan kampányt folytatnak, akkor már ki is húztam a listámról.
Azokkal sem tudok értékközösséget vállalni, akik névtelenül megosztott információkon kéjesen csámcsognak. Beszéljünk őszintén, nyíltan! Nekem ilyen egyszerűen jár az agyam. Jelöltként én kikérném magamnak ezeket a módszereket és visszautasítanám, hogy érdekemben bárki ezt alkalmazza. Aki ezt nem teszi meg, az nem alkalmas.

Vagy nem így van?

1 megjegyzés:

  1. Szerintem azt a kérdést is fel kellene tenni:milyenek legyenek az önkormányzati képviselők és a szakbizottságokban ülő "külsős" tagok, milyen tulajdonságokkal bíró személyeket látnánk szívesen?

    VálaszTörlés

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy