Egy közeli, különleges hely, amit mindenképpen látnod kell!

Posted By: Drexler Szilárd - csütörtök, január 23, 2014


Végre megnéztem a neten megosztott szappanopera részletet, amelyben éppen az üdülést tervezi egy középkorú pár (elnézést, nem nézek tévét, fogalmam sincs, hogy honnan van a részlet), a nő azt javasolja a fickónak, hogy menjenek egy közeli, szép helyre, mire Bunkó Főnök rávágja, hogy "Salgótarjánba nem megyek!"
Ennyi: Ez aztán mélybe taszítja az összes tarjánit és önmegsemmisitő módba kapcsolnak." Jaj, jaj, csúnyát mondtak rólunk! Jaj, jaj, mi lesz most? Jaj, jaj, hülye politikusok! Jaj, jaj, végünk van!"
Paripapimpellőt! (hogy egy ismerősömet idézzem!)


Nyilván Salgótarjánról nem túl jó kép alakult ki az elmúlt években Magyarországon (iparváros, piszkos tizenkettő stb.). Gondolom ez a felületes kép élt még a forgatókönyv írójának a fejében is. Jó, a városról ne beszéljünk, de hát a turizmusnak nem is ez a célpontja! Turistaként a városba utoljára talán orosz csoportok érkeztek...25 éve. Nekik minden bizonnyal kiváló desztináció volt a Karancs étterem és éjszakai bár, no meg a Centrum Áruház, de még őket is kivitték a salgói várba.

Ha megfigyeljük a filmrészletet, a nő egy közeli, szép helyről beszél. A jelentben úgy néz ki, mintha a férfi tudná, hogy Salgótarjánra gondol. Azt nem tudjuk, miért nem jönne erre e közeli, szép helyre, pedig jöhetne.
Nem Salgótarjánba jön ugyanis, hanem a Medves vidékére. Salgóbányán már talál olyan szállást, ami egy szappanopera hősnek is kedvére való lenne. (természetesen még nagyon gyengén állunk a szállások tekintetében általában, de vannak kiváló ellenpéldák is).

Nem is ez a lényeges (bár természetesen van némi alapja), számomra inkább fontos a tarjániak reakciója,
Hé! Ha négy évente odateszünk néhány név mellé egy ikszet, az nem jelenti azt, hogy ezekre a nevekre hivatkozva mentesülünk a cselekvés alól! Aki támogatja, az azért, aki ellenzi, az azért! Mi salgótarjániak vagyunk! Egy közösség! Fogadjunk, húsz év múlva már senki nem emlékszik a mostani városvezetők nevére, nem ez a lényeg. Hanem az, hogy ez a mi városunk! Ha mi hülyeségeket beszélünk, akkor más is átveszi, ha mi legyintünk, akkor más is legyint...Szóval, ne mutogassunk mindig másra! Húsz év múlva majd Gipsz Jakab lesz a hibás?

A másik:
Már lassan ott tartunk, hogy szabadkozunk mindenhol: Elnézést, salgótarjáni vagyok! Salgótarjánból jöttem, nem haragszik?
Sőt, oldaná a frusztrációt, ha kiraknánk egy táblát a város elejére? Hogy aszondja:
Üdvözöljük Salgótarjánban! Elnézést kérünk!

A turisztikai marketing egyik legjelentősebb tényezője az, hogy az itt élők, az ide érkező vendégek mit mondanak a rokonoknak, ismerősöknek, barátoknak!
Azt azért mondjuk már el nekik, hogy érdemes a Medves vidékét meglátogatniuk.

Jöjjenek már ki a tarjáni elit öngyilkos alakulat tagjai a várba és várjanak meg néhány turistát. Elmondom mi történik:
1. Család. Apuka előretör, átjut a várkapun, körülnéz, visszakiabál a családnak: "Gyönyörű!"
2. Kissé kapatos baráti társaság. Az első visszakiabál! "Gyertek, kib...tt szép a kilátás!"
3. Nyugdíjas csoport: Hangzavar: "Nagyon szép! Ezt nézd meg, Juci! Kár, hogy Feri nem jött, sajnálhatja. Ki kér sütit?" (ezt csak a realizmus kedvéért)
Stb. stb.
Ezt látom, hallom nap mint nap.
Sőt, mondok valami újat: Hétvégeken tele van a parkoló a vár alatt! És egy kicsit szeretném fényezni a tarjáni fotósokat: jelentős mértékben nekünk köszönhető. A Tátrás fotók után pl. megugrott a szlovák nyelvű turisták száma.
Természetesen kellene egy rendes turisztikai koncepció, kellene több minőségi szolgáltatás stb. stb., ezzel tisztában vagyok. Azzal is, hogy a  probléma ennél is bonyolultabb. Kevés a munkalehetőség, csökken a népesség..., de most a turizmusról van szó. A nagy gondokhoz képest én most apróságról beszélek: szemléletváltásról, közösségről, együttműködésről...
Akarjuk vagy nem akarjuk? Ha akarjuk, akkor tegyünk is érte!

Abban megegyezhetünk, hogy az egyik legszebb magyarországi tájon élünk. Igaz?
"Jaj, jaj, mi hasznunk van ebből? Jaj, jaj, ezt is hagyják tönkremenni! Jaj, jaj, lebontják a Napsugárt!"
IGAZ?
Szóval, így van. Egyetértünk.
Innen már csak együtt kellene mozdulni. Ott kell előre lépnünk, ahol lehet. Annak idején Pamela Anderson se IQ versenyekre járt, hanem bikiniben rohangált a tengerparton (Az megvan, hogy: megcsináltam az IQ tesztet, hál' istennek, negatív!).

Kompromisszumot ajánlok:
 "Salgótarján? Vannak gondjaink, de gyönyörű a vidék! Meg kell néznetek!"
"Igen, itt lakik Győzike, de mi inkább a csodálatos környezetre vagyunk büszkék!"
Kezdetnek ez is jó lesz!

Visszatérve a filmre:
1. A közeli, szép helyről egyből Salgótarján ugrott be a fickónak, feltételezhetően erre gondolt a nő is.
2. A nők, családanyák, 30 év fölötti családos, párkapcsolatban élő nők a célcsoportjaink, belföldi üdülésről ők döntenek.
3. Kell egy rendes marketing tevékenység a Medvesről, amibe talán még az is belefér hogy szponzorálunk egy szappanoperát, hogy végre jöjjenek már el ide, ne csak hülyeségeket beszéljenek.

Egy közeli, különleges hely, amit mindenképpen látnod kell!
Ez az:











6 megjegyzés:

  1. Szilárd! Szívemből "szóltál"! Valóban ez az a hely, amit mindenkinek látnia kell! Valóban onnan kell lépnünk és azokkal, akikkel lehet. Olyan emberekkel, akik rácsodálkoznak a körülöttünk lévő szépségekre és tudják, hogy tovább kell menni az ismert horizonton. Tudják, hogy az örömük, a lelkesedésük fertőz és akkor is találnak megoldást, ha a logika mást diktál. A jelenlegi helyzetet talán következő tanulságos történettel lehetne leírni. Lehet, hogy többen is ismerik.
    Egy kereskedő betér egy kisvárosba és meglát egy koldust, aki egy ócska faládán ül és kéreget. Odamegy hozzá és beszélgetni kezd vele. A koldus elmondja sanyarú sorsát, miszerint évek óta nincs munkája, gyermekei is elhagyták, egészsége is megroggyant, egyszóval kilátástalan az egész élete és nem is vágyik másra csak arra, hogy a mindennapi betevője meglegyen. A kereskedő megkérdezi tőle, hogy mit tartalmaz a ládikó, amin ül. A koldus válaszol: Azt én nem tudom, nem is néztem soha, évekkel ezelőtt találtam az út szélén, gondoltam ülőalkalmatosságnak jó lesz. A kereskedő ekkor megkérte a férfit, hogy ugyan nézzenek már bele a ládába... Igen, a láda tele volt arannyal! ... Kicsit én is így érzem, koldusként ücsörgünk évek óta a kincsesládán. Remélem hamarosan felénk is ellátogat egy kereskedő! ( Fekécs Edit )

    VálaszTörlés
  2. Jó példa! Mi olyan koldusok vagyunk, akik tudják, hogy egy olyan ládán ülünk, amibe egy Ming korabeli váza van berakva. Csak éppen nincs kulcsunk a zárhoz. A kereskedők jönnek-mennek, csakhogy az egyik bunkóval akarja feltörni a ládát, a másik meg libatollal birizgálja a zárat.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Nekem egészen tavalyig csak egy iskolai kirándulást, meg a somoskői várat jelentette a vidék, de a fotómaraton óta már tudom mi is az a medves fennsík. Voltam is azóta, és megyek is még erre a vidékre, nem kis mértékben a te fotóidnak és munkádnak köszönhetően. Ajánlom is mindenkinek a környezetemben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nagyon örülök az ilyen visszajelzéseknek! Idén is lesz fotósmaraton!

      Törlés
  5. Olvastam a szövegeket is, van is véleményem.
    Ami a fotókat illeti, csak gratulálni tudok. Gyönyörűek! Olyan szépek, mint a Salgótarjánt körbeölelő szépséges táj, természeti környezet.
    Márika

    VálaszTörlés

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy