Ökováros?

Frissült: 2011. 03. 31.
Salgótarján - ökováros?
Felröppentek hírek, amelyek ebbe az irányba mutatnak. Összeszedtem néhány morzsát a fenntartható városfejlesztésről. Ebben a bejegyzésben megtekinthetők.
Ennek a szellemében segítsünk mi is: itt és most ötletelhetünk.
Vajon lesz ebből valami? Szerény képességeimmel én is támogatnám.


Ökováros ötletek

Napenergia hasznosítása
Egyes felmérések alapján, Magyarországon egy társasház elektromos energia igényének közel 60%-át a elő lehetne állítani a tetőkre szerelt napelemekkel. De ha mást nem, a lépcsőházi világítást kisebb beruházással is meg lehet oldani.
Napkollektorokkal 8-10 év alatt megtérülő beruházással fedezni lehet egy társasház melegvíz igényének jelentős hányadát.
Salgótarjánban sok a lapostető.

Zöldtetők
Extenzív zöldtetők kialakításával növelni lehet a másodlagos zöldfelületeket, javítani a városlakók komfortérzetét, javítani a városi klímát, csökkenteni a szálló por mennyiségét stb. stb.

Önkormányzati példamutatás
Energiatakarékos izzók, irodai szelektív hulladékgyűjtés, egészséges termékeket árusító büfé, újrapapír, kerékpáros közlekedés  stb. stb.

Vidékfejlesztési program az északi régió esetében (Medves-vidék)
A hagyományos tájhasználat feltámasztása, helyi termékek előállítása, a természetes és kultúrtáj megőrzése.

Kistérségi szerepvállalás a vidékfejlesztésben is
Pl. a Leader-program lehetőségeit kihasználva fel lehet ajánlani a kistérség településeinek egy együttműködést, piacot a helyi termékeknek stb. A kistérségen belül nagyon sok élelmiszert be lehet szerezni (tojás, tej stb.). Ennek a vásárcsarnok ugyan teret biztosít, de erősíteni lehetne a helyi termékek szerepét Salgótarjánban (bolttal, marketing tevékenységgel...).

Tarján-patak, Salgó-patak
Ne egy csúnya csatorna legyen, rekultivációja, karbantartása  a lehetséges helyeken. Csak nekem hiányzik a sétány? (Bár már elég lepukkant állapotban volt az én ifjúságom végén.)

Geopark
Ez a természeti értékek megőrzését jól szolgálná, növelhetné a térségbe érkező turizmus mértékét. Nincs azonban információm, hogy mi történik e téren jelenleg. Van még geoparkunk?

Kerékpárút
Ez, úgy tudom, már tervezés alatt áll. Egyéb infrastruktúrával (kerékpártárolók, belvárosi kerékpárutak, sávok), példamutatással, egy kis reklámmal ösztönözni lehetne a kerékpár használatot.

Biomassza erőmű
Az ökováros kapcsán is megemlítésre került. Nem vagyok benne biztos, hogy középtávon vagy hosszú távon ezt a célt szolgálja.

Helyi közlekedés fejlesztése


Helyi kultúra, népi és ipartörténeti hagyományok ápolása


Hagyományos településszerkezet megőrzése
Itt jóformán már csak az ipartörténeti múlt emlékei jöhetnek számításba. Rónabánya-telep védett házsora, Salgóbánya, a város bányász házai, az Acélgyári út, a baglyasi régi épületek nagyobb figyelemre érdemesek, de azért vannak még palóc házak, porták az északi régióban.

Helyi társadalom bevonása a döntéshozói folyamatokba
Készültek és készülnek olyan tervek  pl. a sokszor emlegetett idegenforgalom területén is, amelybe az itt élőknek nem sok beleszólásuk van. Sokszor kimaradnak a területet, tájat ismerők, kezelők, helyben élők a tervezési folyamatokból.

Életminőség javítása
Közterületek, harmadik típusú helyek fejlesztése, kultúrált szórakozóhelyek, fiataloknak szóló lehetőségek fejlesztése. Munkalehetőségek bővítése. Stb.

Önfenntartó városi lakosság
Az ökováros elemei önmagukban is megvalósíthatók, de igazi rendszerről akkor beszélhetünk, ha az itt élő emberek munkalehetőséghez jutnak, képesek a szolgáltatások igénybe vételére, képesek saját életterük, életminőségük javítására, fenntartására. Az önfenntartás azt is jelenti többek között, hogy a kertes övezetben lakók képesek legyenek több-kevesebb élelmiszer, gyógy- fűszernövény stb. saját szükségleteket kielégítő megtermelésére.

A város jelképeinek megőrzése
Jelképes épületek, építmények, természeti elemek megőrzése, karbantartása, felújítása (Salgó vára, Kercseg-lapos, Dornyay turistaház)

Egészséges életmód elterjesztése


Szemléletváltozás
Míg a különböző nemzetközi anyagok többnyire az önkormányzatok feladatait sorolják, mi nem tekinthetünk el attól, hogy ilyen program csak akkor lehet sikeres, ha a helyi közösség szemlélete, hozzáállása is változik (ne szemeteljenek az emberek, ne rongálják a köztulajdont, magántulajdont stb.)


Egyéb ötlet, kiegészítés?


3 megjegyzés:

 1. Nagyon tetszik, ami eddig le van írva. Különösen a szemléletváltozás igénye. Itt kell kezdeni! Sajnos a legelején. Neveléssel és példamutatással. Nagyon nehéz lesz. Amíg a műanyag palack nem összetaposva kerül a gyűjtőbe, amíg a kartondobozt üresen is egészben teszik a szemetesbe, nem összetépve, amíg a kiránduló a legextrémebb helyeken is talál eldobott sörösdobozt, amíg plusz húsz fokban is megy a távfűtés, addig bizony nehéz lesz. Ha a téli 2 mm-es kőzúzalékot összesöpörnék minden útról, járdáról tavasszal, hogy ne vigye a szél, ha nem állna mind az öt, egymással párhuzamos út a városközpontban a gépjárművek rendelkezésére, máris tennének valamit a tiszta levegőért. Tavaly nyáron készült a riport az ökováros programról. Ennek ellenére a karácsonyi díszvilágítás még február második felében is üzemelt a városban. Ökováros? Csak kritizálok, de mit tehetek? Szedjem össze az út széléről a szemetet? A szavak helyett tettek kellenek. Ötlet és szándék van, de kevés a hasonlóan gondolkodó. Még kevesebb a cselekvő. Ezt látom a munkahelyemen is, a lakókörnyezetemben is. Sajnos. Nekem az ökováros azt jelenti, hogy minden normálisan működik.

  VálaszTörlés
 2. Kedves Pál!

  Köszönöm a véleményét! Azt hiszem, igaza van abban, hogy ha minden normálisan működik, akkor már nagy lépést tettünk - mondjuk úgy - az ökováros felé.
  Vannak azonban olyan feladatok, amelyek túlmutatnak rajtunk, a panel lakások illetve azok, szigetelésének felújítása során támogatott tevékenység kellene, hogy legyen pl. az extenzív zöldtetők kialakítása. Németországi példákon látjuk, hogy a kormányzati támogatás milyen sikeresen segít a napenergia hasznosítás elterjedésében...Nyilván, ezeket és az ezekhez hasonló feladatokat a város önmagában nem tudja megoldani. Képviselőink előtt viszont nyitva áll a lehetőség, hogy felvessék e gondolatokat.
  Valóban, nagyon fontos a szemlélet változás, de ebben az esetben azt is ki kell hangsúlyozni, hogy a döntéshozók, tervezők, városüzemeltetők szemléletében is szükség lenne időnként egy kis változásra.
  Hozzátartozik az igazsághoz, hogy nem elutasítóak, ha mondjuk, egy civil szervezetként segítséget kérünk bizonyos környezetvédelmi, természetvédelmi ügyekben, a lehetőségekhez mérten segítenek is. Ezzel nincs baj. A baj azzal van, hogy az ökovároshoz vezető szemlélet még nincs a rendszerben, nem a mindennapos hozzáállás része, de itt már csak Önt tudom ismételni.

  dsz

  VálaszTörlés
 3. A napokban egy éves lesz a Novohrad-Nógrád Geopark, nézzétek meg a honlapot: http://www.nngeopark.eu/
  Üdv: István

  VálaszTörlés

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy