Választás után

Posted By: Drexler Szilárd - hétfő, február 29, 2016


Nagy az öröm most a salgótarjáni MSZP-nél.
Igaz, hogy nyertek, de még nem győztek. Szóval, most jön a neheze, vagy „most jön még a feketeleves”, szedné elő a Fidesz ezt a Gárdonyi idézetet. Szívesen, kedves kreatívok (részben vagy egészében szépen elbaszarintottátok Simon Tibor várossal lélegző és álmodó polgármesteri vágyait)!

Nézzünk a táblára!
Van egy MSZP-s polgármesterünk, egy MSZP-s többségű testületünk.
A testületben az érthetően csalódott fideszesek ülnek kisebbségben, akik a zsákutca transzparensek ragasztásának infantilis örömén már szeretnének túllépni, szerintem.
Van egy szem jobbikos képviselőnk.
Van egy fideszes országgyűlési képviselőnk, aki igen aktívan részt vett Simon Tibor kampányában.
Van egy harci tűzben égő fideszes kormányunk, amelynek úgy kellett volna ez a győzelem, mint egy falat kenyér.
Van egy végletesen megosztott városi polgárság.
Van egy lecsúszott városunk.
Van egy bizonytalan lábakon álló költségvetés.
Vannak jócskán demokráciára éretlen polgártársaink.
Innen indul a játszma.

Mi is történt eddig?
Salgótarjánt egy hosszú mszp-s időszak után, 2006-ban fideszes városvezetést és fideszes többségű testületet választott. Székyné Dr. Sztrémi Melinda polgármester asszony nyolc évig irányította Salgótarjánt, majd 2014-ben Dóra Ottó vezetésével újra mszp-s többség került itt hatalomra. A szoci polgármester ötven szavazattal győzött.
Dóra Ottó regnálása alatt már jöttek a bizonytalan hírek a városi költségvetés rossz helyzetéről, úgy tűnt, hogy a település a korábbi években megszokott rendkívüli támogatáshoz nem fér hozzá. Egy hatvan milliós támogatást a fideszes oldal már nagy sikerként kommunikált, bár nyilvánvalóvá vált, hogy ez jóval alatta maradt a korábbi évek kiegészítéseinek és a város költségvetésén nem segít.
Dóra Ottótól tudom, hogy bár a pártok között lezajlottak az oda-vissza vagdalkozások, a térség országgyűlési képviselőjével próbáltak őszintén beszélni a város gondjairól. Bízott abban, hogy Becsó Zsoltnak sem érdeke Salgótarján leépülése. 
Dóra Ottó eredményt várt Orbán Viktor közelgő salgótarjáni látogatásától is.
A polgármester egy váratlan, súlyos betegésg miatt sajnos elhunyt, ezért időközi választást kellett kiírni.
Négy jelölt indult a polgármesteri székért: Simon Tibor a Fidesz, Fekete Zsolt az MSZP, Thürmer Gyula az MSZMP és Hulitka István a Jobbik színeiben.
Az időközi választáson meglepően nagy részvétel mellett, meggyőző fölénnyel Fekete Zsolt nyert.


Fapados elemzés
A kampány mindenhol és mindenkor kegyetlen. Beindul az adok-kapok és a legártatlanabb lelket is feszíti ilyenkor a szittya indulat. Nem is lenne ez elemzésre érdekes dolog, de Tarjánban egy iciri-picirit talán közrejátszott az eredmény alakulásában. Röviden: a Fidesz megint túltolta.
Hosszabban: Bár a pártok aláírták a kampány elején a csodálatos etikai kódexet, ez azonban nem zavarta őket, hogy aztán beleugorjanak a pöcegödörbe. A Jobbik és a Munkáspárt nem ezt a stratégiát választotta, az MSZP nagy levegővel néha lemerült, a Fidesz viszont tökéletesen kivitelezett csukafejesekkel ugrott a trutymóba és élvezettel lubickolt benne.
Rossz tanácsadók és rossz stratégiák kellettek ahhoz, hogy kiadják a megtévesztő csekkes szórólapot, és megrendezzék a rendkívül szomorú és kellemetlen ételosztást a kampány végén, valamint az, hogy végig nyomják az „alkalmatlan” mantrát. Burkoltan fenyegették a várost, hogy ha nem az ő jelöltjük nyer, akkor nem számíthatnak kormányzati segítségre.
Az ilyen magatartás miatt már országos választást is bukott a Fidesz, fogalmam sincs, hogy mikor szabadul meg ezektől a cinikus, gátlástalan tanácsadóktól helyi szinten.
Egyesek úgy gondolják, hogy nem tett jót Simon Tibornak az sem, hogy a KLIK főosztályvezetője, és ebben nyilván van igazság.  Nekem semmi bajom nincs a karrieristákkal, mert ambícióik sikerre vihetnek ügyeket, de Tibor annyira a Fideszhez köthető pályaívet futott be az utóbbi években, hogy többekben felmerült az a kérdés, hogy polgármesterként vajon a párt vagy a város érdekeit helyezi-e majd előtérbe. Két mondatot kellett volna mondania: Igen, látom, hogy gondok vannak az oktatásban, szerintem is szükségesek a változtatások, a szakmai párbeszéd…blablaba. Félig nyert helyzete lett volna.
A másik: Igen, Brókernetes voltam, semmi törvénybe ütköző nem történt, nem bűn az, ha valaki pénzt akar keresni…blablabla.
De nem akarok igazságtalan lenni, nem csak a mostani kampánystáb hibája a dolog.
Az országos politikai események sem tettek jót most a Fidesznek (KLIK, kórházak, iskolák helyzete, stadionok építése, Mészáros Lőrinc, kisvasút, Habony Árpád, kopaszok az NVI-nél stb. stb.)
A másik, hogy még csak nemrég váltotta le a város a Székyné Dr. Sztrémi Melinda-féle városvezetést. A polgármester asszony talán az egyik legintelligensebb vezetője lehetett volna a városnak, és arra is volt esély, hogy jó várospolitkus legyen, de egyre inkább a hiúsága és a Fidesz kicsinyes érdekei határozták meg tevékenységét. Magyarán: ő is túltolta, az emberek elfordultak tőle és a fideszes városvezetéstől. A város irányítói sajnos elszakadtak a választóktól, nagyképűek lettek.

Fontos tényező volt az is, amit az MSZP meglépett Salgótarjánban: új arcokat hozott. Azok az emberek, akik 2015-ben Dóra Ottó mellé kerültek (még) nem vastag fukszokkal jártak, nem hordták fent az orrukat, itt jártak közöttünk, lehetett velük bárkinek beszélgetni, fiatalok és mosolygósak voltak.
Úgy kellett ez már a városban, mint egy falat kenyér a belterjes, magába forduló, autokratikus jellegű, cinikus fideszes viselkedés után. A Fidesz is próbált váltani, de a Fidelitas-tempó a galaxis legeldugottabb szögletében sem lenne nyerő, szerintem.
A mostani kampányban tehát a következő csapódott le egyesek fejében: bántják az aranyos fiúkat. A legkisebb királyfi ugyanis a mesék hőse, és hát itt már Dóra Ottó is a legkisebb királyfi volt ebben a történetben, Fekete Zsoltról nem is beszélve.

A győzelem az összefogásról is szól. 2006-ban több balos (vagy annak hitt) jelölt is indult a polgármesteri pozícióért, sikeresen tökön is szúrta magát a baloldal, nyert a Fidesz. Most az MSZP, a DK, a Tarjáni Városlakó Egyesület közös jelöltjeként indult Fekete Zsolt. Ehhez nem túl szorosan, de hozzátartozik, hogy a 2014-es bukta után úgy tűnik, hogy a helyi Fidesz is megosztottá vált.

A Jobbik a se hús, se hal kampányával nem tudta azokat megszólítani, akiket Ózdon oly sikeresen elért. Állítólag a helyi Jobbik is megosztott.

Thürmerék néhány kocsma forgalmát fellendítették. Ennyivel támogatták a helyi gazdaságot legalább.

Kb. ennyi. Azt is mondják, hogy Salgótarján balos város, vörös bástya, ezért nyert.


Baloldali város-e Salgótarján?
Ennek kifejtése hosszabb lélegzetű írást igényelne. Maradjunk most annyiban, hogy egyre kevésbé, bár kétségtelen, hogy a 20. század történelmében tényleg volt olyan időszak, amikor kiérdemelte a város a Kismoszkva nevet.  
A 40 év alatti generáció már nem az egykori munkásvárosban nőtt fel, a családok teljesen más körülmények között élnek, bezárták a gyárakat, nőnek a társadalmi feszültségek. Ez már egy másik Salgótarján. A nehéz gazdasági és társadalmi helyzet kiölte az emberekből a szolidaritást, az összetartozást, termékeny táptalajra talál a rasszizmus és valljuk be, a kulturális különbségekből eredően egyre nő a feszültség a városban. Az új baloldali kezdeményezéseknek itt nincs jelenleg bázisuk, inkább a Jobbik erősödik a visszafogottabb LMP,Együtt vagy PM helyett.  Nem nagyon működnek politikától valóban független társadalmi kezdeményezések sem, amelyek részben vagy egészében képviselnék a baloldali, netán a zöldpárti értékeket.
A fiatalok nem maradnak városban, manapság már a továbbtanulásra sem adódik itt lehetőségük, hiszen megszűnt a főiskola. A 35 év alatti generáció inkább a kilátástalansággal találkozik és frusztrációja a szélsőségek felé irányítja.
Az ötven fölötti réteg még emlékszik a munkás Salgótarjánra, a baloldal elsősorban innen merít erőt. A fiatal baloldali politikusok feltűnése azonban azt is jelentheti, hogy valamilyen építkezés is elindulhat.
Erre azonban kevés a remény. Az MSZP-nek ugyanis nagyon gyenge a háttere. Nincsenek stabil támogatói olyan arányban, hogy bármikor magabiztosan induljon neki egy választásnak. Nem tud olyan mértékben mozgósítani, mint a Fidesz. Nincs igaz szellemi hátországa.
Amennyiben meg akar erősödni, akkor Salgótarjánban építkeznie kellene, ehhez viszont hanyagolnia kellene a régi kádereket, a sehová nem vezető tanácsokat. Új idők, új kihívások. Fog menni? Szerintem döcögős lesz és az is lehet, hogy megfeneklik ez a bárka. Ehhez egy szemléletváltásra lenne szükség, ráadásul az országos MSZP-nek is oda kellene tennie magát, hogy ezen a téren is segítse a tarjániakat.
Nagyobb esélyt látok egy baloldali eszmeiségű, új társadalmi csoport létrehozására, mint az MSZP megújítására itt.


A költségvetés
A kampányban előkerült a költségvetés kérdése. A törvényben előírt határidőig a városvezetés nem terjesztette be a költségvetést a közgyűlés elé. A törvény szerint azonban erre március 15-ig még esélyük van.
Az önkormányzatok esetében nem példa nélküli, hogy nem sikerül tartani a februári határidőt. Ez lenne a kampányban a legkevesebb probléma, ugyanakkor az jogosnak tekinthető, hogy a szavazók nem tudták pontosan, hogy milyen kondíciókkal veszi át az új polgármester a kasszát. Felelős döntést így nehéz hozni.
A Fidesz szerint az MSZP csődbe vitte a várost. Ez a vádjuk sokáig válasz nélkül maradt, majd a kampány hajrájában Fekete Zsolt előállt azzal, hogy a Fidesz állításával ellentétben a város pluszban van.
Az igazság majd természetesen kiderül, azonban ez a költségvetés-ügy kicsit bonyolultabb annál, hogy az alapján ítéljük meg, hogy a választás pillanatában plusz vagy mínusz van-e. A felelős döntéshez tehát az egész folyamat ismerete szükséges, nemcsak egy pillanatkép felvillantása. 

Magyarországon sajnos a pártpolitika döntően befolyásolja az önkormányzatok életét is. Nagy általánosságban elmondható, hogy a mindenkori kormány keze inkább önmaga, azon települések felé hajlik, amelyek jól szavaztak, vagyis kormánypárti a vezetőjük.
A nagy tarjáni baloldali összeomlás idején még nem a Fidesz volt hatalmon az országban.  2006-ban a Puszta Béla vezette önkormányzat180 millió forint többlettel zárt, de ekkor Székyné Dr. Sztrémi Melinda nyert.
2007-ben 400 millió forint működési hitelt vett fel az önkormányzat. A hitelfelvétel a következő években is folytatódott.
(Információk szerint 2006-ban Orbán Viktor állítólag arra biztatta fideszes településvezetőket, hogy ne féljenek eladósítani a településeiket. 2008-ban pedig már arról volt szó fideszes berkekben, hogy az önkormányzatok adósságát konszolidálni fogják. 2008-ban már biztosra lehetett venni, hogy kormányváltás lesz 2010-ben.)
2011-re a város adóssága 1,6 milliárd forintra duzzadt. Ekkor indította meg a kormány az adósságkonszolidációt, amely során az állam az önkormányzatok hiteleit átvállalta.
Szakemberek szerint a későbbiekben a város nem igazította a közszolgáltatásokat a valós pénzügyi helyzethez. Ebben a helyzetben a folyamatosan jelentkező hiányt kijárásos alapon, a központi költségvetési támogatásokból sikerült fenntartani.
Így érkeztünk el Dóra Ottó győzelméig, aki ugyan egy pluszos költségvetést vett át, de a város működését az MSZP-s vezetés szerint csak egy újabb, 600 millió forint nagyságú rendkívüli költségvetési támogatással lehetett volna egyensúlyba hozni.
Érdekes módon, az eddig működő támogatás elapadt és Salgótarján mindösszesen 60 milliót kapott.

Nem mondom - mert nem tudom, hogy mi történt -, hogy nem tapsoltak el pénzeket, de amikor a költségvetésről beszélünk, érdemes a fentieket is figyelembe venni.

A legjobb megoldás ez: Új polgármester van, induljon minden tiszta lappal. Minden más csak az ellentéteket szítja és a megoldást teszi lehetetlenné. A város gazdálkodását a jelen állás szerint egy kormányzati segítség és egy felelős pénzügyi tervezés teheti rendbe. Amennyiben ebben a kormány és az országgyűlési képviselő nem lesz partner, akkor kutya nehéz helyzetbe kerülnek Fekete Zsolték. 


A 9,2 milliárd
A kampány során felmerült egy nagynak tűnő összeg, 9,2 milliárd forint. Szkeptikus és a magyar politikai életben már jártas választó úgy gondolhatja, hogy a nagy választási verseny talán ennek a jutalomnak a megszerzésére irányult.
A 9,2 milliárd EU-s pénz, és nem csatornázható át a fenti módon taglalt költségvetésbe, azt jól meghatározott feltételek mellett lehet felhasználni 2020-ig.
Természetesen ez az összeg már elég nagy, hogy a fejlesztések mellett azért a haveri habzsi-dőzsi is lehetővé váljon.
Nekünk azonban, a választóknak az a feladatunk, hogy ne így történjen, minden fillér jól hasznosuljon.
Íme, a 3100.hu-ról kimásoltam, hogy miről van szó:

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata Salgótarján Megyei Jogú Város Integrált Területi Programjára 9,2 milliárd forintot költhet. A megyei jogú városi integrált területi programok megnevezése, forráskerete, a kapcsolódó tematikus célkitűzés adatai a következőek:

fenntartható és minőségi foglalkoztatás, valamint a munkavállalói mobilitás ösztönzése: 3,882 Mrd Ft,
a környezet megőrzése és védelme, valamint a forráshatékonyság támogatása: 1,712 Mrd Ft,
az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatása minden ágazatban: 2,075 Mrd Ft,
a társadalmi együttműködés előmozdítása és a szegénység, valamint a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem: 1,529 Mrd Ft.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 6. prioritása intézkedéseinek területi forrásallokációja a következőek szerint oszlik meg:

6.1 Gazdaságfejlesztés: 2,400 Mrd Ft,
6.2 Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése: 0,714 Mrd Ft,
6.3 Gazdaságélénkítő és népességmegtartó városfejlesztés: 1,712 Mrd Ft,
6.4 Fenntartható városi közlekedésfejlesztés: 0,619 Mrd Ft,
6.5 Önkormányzatok energiahatékonyságának és a megújuló energiafelhasználás arányának növelése: 1,456 Mrd Ft,
6.6 Városi közszolgáltatások fejlesztése: 0,395 Mrd Ft,
6.7 Leromlott városi területek rehabilitációja: 0,863 Mrd Ft,
6.8 Gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó foglalkoztatás fejlesztés: 0,768 Mrd Ft,
6.9 Társadalmi kohéziót célzó helyi programok: 0,271 Mrd Ft.


 Mi lenne a teendő?
Van tehát egy illegő-billegő városi költségvetés és 9,2 milliárd jól hasznosítható forrás. Salgótarján sikere azon múlik, hogy a résztvevők akarják-e, hogy a város kilábaljon a bajból. Most azt kell elfelejtenünk, nekünk egyszerű polgároknak, hogy fideszesek,szocik, jobbikosok vagyunk. Nem a másik felet kell ekézni, hanem elsősorban a saját embereinket hatékony, becsületes munkára ösztönözni. A szolgalelkű megfelelni akarás legyen a múlté. Ezeket az embereket mi fizetjük.

Az alábbiak csupán szerény észrevételek és nem is teljes körűek. Mindenki gondolja tovább, ha akarja.

Fekete Zsolt
Alpolgármesterként ő volt a fekete :)  ló, senki nem tudta, hogy hová tegye, valószínűleg abban sem voltak biztosak, hogy nyerési esélyeik vannak vele, állítom, hogy jobb híján indították csak.  A kampányt azonban intelligensen levezényelte, mérsékelt sárdobálással. Az összecsapásokból jól jött ki és növelni tudta népszerűségét és - legalábbis a választás erejéig - a táborát.
Továbbra is azt állítom, hogy nincs megfelelő hátországa, hosszú távon fel kell építenie a helyi MSZP-t is. 
A kamu kifizetésektől, kamu szakértőktől, a régi motorosok háttérzümmögésétől meg kell válnia. Értelmiségi támogatók kellenek mögé, higgadt és megfontolt tanácsokkal. Gesztusokat kell tenni a Fidesz felé, nem kell pl. eltávolítani azokat a szakembereket, akik hasznosak a város és az önkormányzat számára,  de nem az ő politikai szekerét tolták.
Lépjen túl a politikán! Próbálja a helyi társadalmat, a helyi szakértőket bevonni, építsen a konstruktív munkára.
Világítsa át a salgótarjáni költségvetést, ebbe vonja be az ellenzéket, helyi szakértőket is. Nem biztos, hogy abból kell húzni, amit a zümmögőkórus javasol.
A költségvetést a lehetőségekhez igazítsa.
Építsen ki konstruktív kapcsolatot a kormányzattal és az országgyűlési képviselővel
Emlékeztesse az ellenzéki pártokat folyamatosan Salgótarján helyzetére és kérje őket is a város érdekeinek képviseletére.
Nem ismerem a TOP programban foglaltakat, de az biztos, hogy a városnak innovációra van szüksége gazdasági és társadalmi téren is. Szerintem nem feltétlenül a gépgyártás jelenti itt a csak a jövőt, valószínűleg teljesen új utakon is el kell indulni.
Fordítson nagyobb figyelmet a város zöldterületére, környezetére.
A programját nagyvonalúan választási programnak tekintem és javaslom, hogy pl. a turisztikai résznek fusson neki újra.
Építsen ki egy monitoring rendszert, amely segítségével a városlakók hatékonyan tudnak kérdezni, javaslatokat tenni és minősíteni, visszajelezni a város működésével, beruházásaival kapcsolatban.
Legyen már végre egy jó városmarketing is.


Becsó Zsolt
Korábban volt olyan pletyka, hogy Becsó Zsolt és a korábbi Fideszes polgármester, Székyné Dr. Sztrémi Melinda nem jöttek ki jól egymással.
Nem tudom, mi az igazság. Az viszont tény, hogy a mostani kampányban Becsó Zsolt teljes erőbedobással vett részt. Kicsit furcsa is volt, hogy könnyedén osztotta meg és terjesztette az egyik jelöltről a pletykákat, míg a másik jelölt érdekében a kormányzati hátteret nyomta.
Nagyon úgy tűnt, hogy ebben a helyzetben inkább a Fidesz tagja, mint a salgótarjániak felelős képviselője volt. Fel is merült bennem, hogyan képzeli el az együttműködést majd azzal a polgármesterrel, akinek a megválasztása ellen kitartóan kampányolt.
Márpedig együtt kell működnie!
Természetesen az ő szempontjából érthető volt ez: úgy vélte, most végre nagyobb beleszólása lehet a tarjáni ügyekbe, ráadásul a pártközpont is elvárta valószínűleg a győzelmet.
Éppen itt lehet a bökkenő. Becsó Zsolt nem a legbefolyásosabb tagja a Fidesz frakciónak, nem a legerősebb az érdekérvényesítő szerepe. Ha behúzta volna Tarjánt, az valószínűleg erősítette volna a pozícióját. Ebben az illiberális demokráciában, amelyben éppen leledzünk, viszont könnyen jöhet előbb-utóbb a selyemzsinór a nagyfőnöktől. Kihívója vagy utóda akár éppen a most vereséget szenvedő Simon Tibor is lehet (már ha Becsó Zsolt szándékozik indulni a következő választásokon). Ezt a választást elsősorban Becsó veszítette el és nem Simon, akinek csak köszönetet mondhat a Fidesz.
Van egy esélye azonban. Nem kétlem, hogy jót akar a megyének, ezért a következő választásokig szemléletet kell váltania. Pásztó és Tarján nem Fideszes vezetésű. Az egykori bányászvárosból,  a ma Fideszes irányítás alatt álló Bátonyterenyéből meg még akármi is lehet, semmi nem garantálja, hogy a jobboldalinak mondott párt itt két év múlva nyer.
Segítenie kell tehát Salgótarjánt! Egyszerűen nincs más megoldás. Amennyiben emberileg és a helyi közösség tagjaként méltó szerepet szán itt magának, akkor mindannyiunk képviselőjeként kell viselkednie. Ez nem azt jelenti, hogy el kell néznie a hibákat, de a következő választásokig sokat tehet. Ha nem indul, vagy nem engedik, akkor emelt fővel szállhat ki, ha indul, akkor lesz esélye annak, hogy igazi lokálpatriótaként megszavazzák. Így akár még függetlenként is lenne esélye.
És még valami: Át kellene szerveznie a csapatát.

Simon Tibor
Nem nagyon jelent meg az igazi személyisége, inkább a Fidesz és Becsó Zsolt hatása alatt kommunikált. Sodródott a kampánnyal, amelynek szomorú végpontja a választási gulyásosztás volt.
Talán ez a kudarc nem vetette vissza a kedvét a politikai szerepvállalástól, már csak azért sem, mert a kudarc nem kizárólag az övé. Amennyiben nagyobb társadalmi szerepet vállalna, ha Fideszes politikusként aktivizálná magát Salgótarján érdekében, akkor ő lehet a következő választás nyerő embere. Ehhez saját csapatot kellene építeni, markáns, önálló véleménnyel kell megjelennie. Kérdés, hogy a Fideszen belül ezt meg lehet-e tenni?
Amennyiben azonban csak az történik, hogy újra előhúzzák a kalapból, akkor kevesebb esélye marad.

MSZP
Pénzt azt nem tudnak adni, az biztos, de ne is vigyenek (szakértők, tanácsadók stb.)! Sokat tudnának segíteni, ha nem felejtenék el ezt a tarjáni győzelmet és az országgyűlésben, a szakbizottságokban folyamatosan napirenden tartanák a város ügyét. Ha hátrány éri Tarjánt a balos vezetése miatt, akkor tiltakozzanak és hívják fel rá a társadalom figyelmét, biztosítsák a nyilvánosságot.

Jobbik
A Jobbik a középutas politikával veszített. Ugyanakkor hosszú távon ez még be is jöhet, mert az embereknek egyre inkább elegük van a Fidesz folyamatos forradalmából és háborúiból.
A Jobbik felajánlotta a segítségét, együttműködését az MSZP-s városvezetésnek. Kérdés, hogy ezt egy baloldali párt elfogadja-e? Kérdés az is, hogy a Jobbiknak ez egyáltalán szempont-e? Hiszen ha képviseli a salgótarjániak érdekét, akkor egyre népszerűbb lehet a városban, szavazókat tud szerezni balról és a Fidesztől is.

A kormány
Simon Tibor vendégeként a fél kormány (és néhány vezető fideszes politikus) a városba látogatott. Az államtitkárok, miniszterek megismerkedtek Salgótarján helyzetével és ha nem is mondtak sok konkrétumot, de azért lebegtették az együttműködés lehetőségét.
Felsorolom, hogy kik jártak itt:
Németh Szilárd
Czibere Károly
Seszták Miklós
Cseresnyés Péter
Varga Mihály
Semjén Zsolt
Rákossy Balázs
Kontrát Károly
Kövér László
Kósa Lajos
Novák Katalin
Soltész Miklós
Szabó Zsolt

Na, kérem! Nincs más teendőnk, ezeket az embereket kell emlékeztetnünk a dolgukra. A velük tárgyaló fideszes politikusaink pedig a munkájukat akkor végzik jól, a beléjük vetett bizalmat akkor érdemlik meg, ha eredményesen lobbiznak a továbbiakban ezeknél a politikusoknál a város érdekében.


Orbán Viktor
Dóra Ottó nagyon várta a miniszterelnök látogatását. Úgy gondolta, Orbán Viktor nem hagyhatja cserben Salgótarjánt.
Látjuk, hogy a Modern Városok Programban már mennyi pénzt kaptak magyar városok különböző fejlesztésekre. 
El kell jönnie, mondania kell valamit nekünk.



7 megjegyzés:

  1. Élvezettel olvastam. Döntően hasonlóan értékeltem az eseményeket és a kialakult helyzetet, ill. amilyen kérdésekkel kevesebbet foglalkoztam, azokban meggyőztél. Helyén van ez. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy a DK miért nem kapott egy mondatot sem. Értsél helyesen: nem ragaszkodom hozzá, hogy legyen, de miért nincs?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tarjáni DK-ról nem tudok semmit, gyanítom, hogy a választóknak is mindegy volt a dolog, tömegbázisuk nem túl nagy lehet. Az viszont tagadhatatlan, hogy sokat segített Fekete Zsoltnak, hogy nem indítottak önálló jelöltet.

      Törlés
  2. Ebben az írásban rengeteg dologban egyetértünk! Nagyon hasonló következtetésekre jutottam én is. Bízom benne, hogy észhez térnek politikusaink!
    Bízom Salgótarján felemelkedésében!

    VálaszTörlés
  3. Reális írás, jól hasznosíthatja az új városvezetés ... ha akarja ....Hiába kerestem viszont a lokálpatrióta, komoly befolyással rendelkező civilek véleményformáló írásainak, kommentjeinek megemlítését....mindenki tudja a hölgyek, urak...( és civil szervezetek, Facebook oldalak) ...nevét ,,,,,,Kitartó munkájukkal sokat tettek a győzelemért .... Hiánypótlásként külön gratulálok nekik...
    És hogy mi legyen a közösen végzett munka alapja ? ....talán az örökség, mely ránk maradt a bányász ősök összetartozásából ...a föld alatt Ők tényleg egymásra voltak utalva ... és a szenet nem lehetet a felszínre hazudni..

    VálaszTörlés
  4. Ez jó!!! Néhol hiányos, de ezt megértem, az egy külön elemzést megérne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, annyi időm nem volt, meg nagy meló lenne összeszedni, de szép sorban mindenről kellene beszélni. Ráadásul ez csupán egy blog, egy vélemény, jó lenne valamikor beszélgetni a városról.

      Törlés

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy