Hó nélkül is szép ez a tél

Posted By: Drexler Szilárd - vasárnap, december 27, 2015


Mármint annak szép, aki hegyen lakik. Napok óta köd borítja az országot, azonban a magasabb csúcsokon járva, egy csodavilág tárul a szemünk elé. A Karancs-Medves vidékén is ez a helyzet.
Komka Péter, MTI fotós, kihasználva ezt a ködös időszakot, többször is fotózta Salgótarjánt és környékét. Fotói a városról nemcsak a hazai, de a nemzetközi hírportálokon is megjelentek. Itthon már a legjobban fotózható városként, de a köd fővárosaként is nevezték Salgótarjánt.
A napokban sorra jelentek meg helyi fotósok fényképei is a közösségi portálokon, ennek köszönhetően december 27-én teltház volt a Karancson és a Salgón. A köd teteje 550-600 méter magasan húzódott, így a medvesi csúcsok és a távoli, nagyobb hegyek (Mátra, Börzsöny) látványosan emelkedtek ki a ködtengerből. Hét ágra sütött a nap a hegyekben, lenyűgöző élmény volt.

De miért is alakult ki ez a hatalmas köd? Egy ismerősöm, Ujj Ákos segítségét kértem, az ő kalauzolásával szedtem össze az alábbi infókat (segítségemre volt még a koponyeg.hu és a met.hu is):
Sokat hallottuk a meteorológiai hírekben, hogy egy úgynevezett hidegpárna miatt alakul ki ez a jelenség a Kárpát-medencében. Ez egy tipikusnak nevezhető decemberi időjárás, amely anticiklon vagy anticiklonális hatások miatt jön létre. Az anticiklon egy magas légnyomású légörvény, lefelé irányuló légmozgás jellemzi. Centrumában csendes, nyugodt az időjárás, a légkör magasabb részeiben felhőoszlató hatású. Télen gyakran jellemzi a párás, ködös idő.

Amikor egy anticiklon tartósan uralja a térséget, akkor kialakulhat (és rendszerint ki is alakul) egy úgynevezett hidegpárna.  Ekkor a medence alján több napon keresztül párás, ködös idő jellemzi az időjárást. A köd fokozatosan vastagszik és rétegfelhőzetté alakul át. A felhőzet teteje 400 és 1000 méter között stabilizálódhat. A felhőzet alatt szürke, ködös az idő, a kiemelkedő hegycsúcsokon melegebb, napos az időjárás.

Jelenleg a ködréteg olyan 250-600 méter vastag. Az elmúlt napokban felemelkedett a Karancs fölé is (729 méter magas a csúcs), de volt olyan időszak is, amikor a ködfelhő alja körülbelül 400 méteren húzódott, tehát a völgyben ugyan ködmentes, de napsütés nélküli idő volt.
A legszebb azonban a Medves vidékén az, amikor a 600 méter fölötti hegcsúcsok kiemelkednek a ködből. Gyönyörű ilyenkor (is) a táj. Ezekben a napokban leginkább a Karancs kilátóba és a salgói várhegyre érdemes kimenni. A völgyben lakóknak hihetetlen ez az élmény, hiszen ők az unalmas, szürke világot látják már napok óta.

A köd megüli a Medves medencéit, vastagon áll a Tarjáni-völgyben, a Medvesalján. A hegycsúcsokról meg ehet figyelni a mozgását. Néha felemelkedik, néha egyes területekről eltűnik. Mozgása több minden függvénye, de leginkább a légnyomás változás hatására és a magasabb szelek hatására változik.
Sokszor lehetett látni, hogy a köd a Medvesaljáról szinte áthúzott a fennsíkon és „lefolyt” annak peremén, de olyan is megtörtént, hogy a Zagyvaróna felől húzódott fel a fennsíkra Rónafalunál.

Mindenképpen érdemes kimozdulni a hegyekbe a ködös időben is. Ha valaki bizonytalan, hogy milyen időjárás fogadja itt, nézze meg előbb a karancsi webkamerát:
http://karancs-medves.starjan.hu/cgi-bin/guestimage.html


A napokban ezeket a felvételeket készítettem:


A Magas-Tátra a Karancs kilátóból

A legmagasabb csúcs a Kékes, az előtérben medvesi hegyek: jobbra a Somlyó, balra a Pécskő.

A salgói vár a Karancs kilátóból.

Köd és napsütés határa a Karancson.

A somoskői vár a Salgóról. Háttérben a Magas-Tátra.

Néha csak ennyi látszott a somsokői várból.

Napnyugta idején a somoskői vár a Salgóról.

A Kápolna-hegy ködben.

A Karancs napnyugta után

A köd alatt valahol ott van a Cserhát

Somoskő

Napnyugta a Salgóról

A salgói váron érdemes megvárni a napnyugtát is.

Medves-fennsík. Réti kereszt.

Salgói erdő, köd, Somoskő vára

A ködös salgói erdő

Fenyves a Boszorkánykő alatt
A köd és a felhő között

Salgói erdő

Salgói erdő

A ködfelhő fölött

Fotózás a ködfelhő fölött






0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy