Több helyen is találhatunk Mosolygó batult a Medvesen

Posted By: Drexler Szilárd - vasárnap, október 28, 2012
Pár éve már érdeklődve figyelem a régi gyümölcsfajták megőrzésével foglakozó szervezeteket, térségeket. A Dél-Cserhátból és mos a Cserhát Natúrparkból érkeznek hozzánk a hírek, hogy megpróbálják lajstromba venni, megőrizni a régi fajtákat.
Gyerekkori emlékeim közé tartozik a rónai Bodák körte. Vajon van-e még termő fa a faluban?
Lehet, hogy Somoskőben, Somoson, Zagyván voltak ugyanilyen helyi fajták. Talán még nem késő, hogy összegyűjtsük azokat.
Vannak olyan fajták, amelyek nem helyi nemesítés termékei, hanem egyszerűen csak régiek, amelyeket kiszorítottak a főként külföldi gyümölcsök.
Ilyen almafajta például a Mosolygó batul, amely a Medvesen több helyen megtalálható még. A nevét én is Harmos Krisztiántól tudom, aki a Cserhátban elkötelezett képviselője a régi gyümölcsfajták megőrzésének.
A batul fajtát egyébként a múlt század hatvanas éveiben még nagyüzemi módszerekkel is termesztették, napjainkra feledésbe merült, Régi magyar fajta. Kicsit savanykás, lédús, jóízű. Azért mosolygó, mert kap egy kis piros színt az érés vége felé. Valószínűleg Erdélyből származik. Állítólag ez az alma adja a legjobb aszalványt.
A kép bal szélén a Mosolygó batul, jobb oldalán a Húsvéti rozmaring fajta látható. A rozmaring is egy régi fajta, érési ideje december-február. Valószínűleg a hátul látható téli körte is egy régi fajta lehet (saját kertben termett gyümölcsök :))

A Medvesen egyébként több régi gyümölcsösre lelhetünk. A legnagyobb Medves-pusztán található, sajnos végóráit éli. Nyáron ide jártunk fehér cseresznyét szedni. Úgy tűnik, néhány gyümölcsfa magról kelt itt ki, ennek ellenére szép termést hoznak.
Szilváskőben, a tanyák környékén is érdemes lenne körülnézni.

A Salgótarjáni új almanach című kiadványban bukkantam egy érdekes információra, hogy 1896-ban Janssen Alfonz ajándékaként száz gyümölcsfát ültettek a Medves-fennsíkon. Sajnos, nem tudom, hogy pontosan hol, de az tény, hogy több helyen rálelhetünk régi gyümölcsösökre hajdani tanyák helyén, vagy például a Középbánya, Kisbánya területén (bár az ottani fák is inkább magról keltek lehetnek már).

Régi gyümölcsös a Szarufa-bérc oldalában. Most érik itt is a Mosolygó batul.

Egyre inkább foglakoztat a gondolat, hogy valamilyen szervezet keretei között meg kellene szervezni a régi gyümölcsfajták felkutatását és megőrzését a mi vidékünkön is. Leginkább a Karancs-Medves Alapítvány jöhet szóba.
Amennyiben valaki ismer olyan kerteket, ahol régi gyümölcsfajták teremnek, vagy esetleg tudna segíteni ebben a tevékenységben (én nem szakértőként, hanem érdeklődőként indítanám el a munkát), akkor ne habozzon, vegye fel velem a kapcsolatot! Fotót is lehet küldeni, a gyümölcsökről, érdemes az érett, egész gyümölcs mellé egy kettévágott termést elhelyezni, hogy a gyümölcshús, magház, magok is látszódjanak.

Öreg körtefa Salgóbányán. Vajon milyen fajta?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy