Medvesi Fotós Maraton 2016 - a lényeg

Posted By: Drexler Szilárd - szombat, június 11, 2016



Ez volt a harmadik Medvesi Fotós Maraton.

Egy
Méltó helyszíne volt a salgóbányai Geocsodák Háza. Ez az épület ilyen programokra való. Ki szeretném itt emelni Sulcz Nándor segítségét. Senki nem volt annyira segítő- és tettrekész a város részéről, mint ő. Köszönöm, Nándi!

Kettő
Az előző maraton tapasztalatai és visszajelzései alapján módosítottunk a rendezvényen, így volt portérfotózás, palóc népviselet, modellfotózás. Azt hiszem, jól sikerült.

Három
A program színvonalát emelték a Leitz Hungária Kft., a Myactioncam Kft, a Stúdió Line Kft. munkatársai, a Börzsönyi Nehézgyalogosok, Irházy Róbert, a Fotóbetyár fotósiskola oktatói, Gyetvai Zoltán, Francsics László, a modellek. Nagyon örülök, hogy eljöttetek, bár tudom, hogy a salgói vár nem könnyű terep. Mi azonban ezt a fotós rendezvényt elsősorban terepre visszük.

Négy
Idén is volt 70-80 önkéntesünk. Nagyszerű érzés, hogy ennyi ember fontosnak tartja a Medvesi Fotós Maratont és segíti. Ez a rendezvény pártoktól és politikától független, alulról jövő kezdeményezés, amelyre minden salgótarjáni büszke lehet. Önkénteseink, akik az élet minden területéről jöttek, annak bizonyítékai, hogy működik még az összefogás. Van tehát remény.
A program addig fenntartható, Kedves Barátaim, amíg Ti is fontosnak tartjátok. Mert ne legyenek illúzióink: ez a program a salgótarjániaknak fontos, de Salgótarjánnak nem igazán. Ez így volt eddig is és így lesz ezután is. Legyetek büszkék arra, hogy egy sikeres társadalmi összefogás részesei lehettek! Én büszke vagyok rátok, mert valójában mi, így közösen vagyunk Salgótarján.

Öt
Jól sikerült a Medvesi Fotós Maraton kísérő rendezvénye, a Geopark Családi Nap. A korábbi években éreztük a salgótarjániak igényét arra, hogy ők is részt vegyenek a maratonon, bár nem fotóznak. Nos, elutasítani nem akartunk senkit, inkább még belefektettünk egy kis energiát a családi nap megszervezésébe. Jól sikerült. A fotós maratonra csak fotósok és önkéntesek regisztráltak, a családi napon pedig mindenki más jól érezte magát. Köszönjük a geopark munkatársainak a segítséget és a befektetett munkát!
Biztos vagyok abban, hogy nagyon sok ilyen programra lenne szükség. Ki kell mozdulnia a városnak a Fő térről és az intézményekből. Legnagyobb értékünk, legfontosabb erőforrásunk a táji környezet. Itt az ideje, hogy a város minőségi programokat nyújtson, támogasson ehhez kapcsolódóan.

Hat
Nagyon örülök, hogy minden a forgatókönyv szerint haladt. Kisebb csúszásokkal ugyan, de olajozottan működött a rendszer. Az eső után még az éjjeli denevérgyűrűzésen is voltak érdeklődők - és denevérek is. Ritka madarakat is fotóztak a rendezvény ideje alatt, uráli baglyot, tüzesfejű királykát (a legnagyobbat és a legkisebbet, ami itt fészkel).

Hét
Az időjárás kiváló volt, ennél jobbat nem is kívánhattunk volna. Napsütés, napkelte, zivatar, zápor, drámai felhők...A végén még a Tejutat is fotózhattuk.

Nyolc
Köszönjük a támogatóknak, a partnereknek, kiemelten a Bükki Nemzeti Parknak!

Kilenc
Szombat éjszaka közel százan voltak a salgói várban. Égtek a fények, lobogtak a fáklyák és csönd volt. Egy jó csapat jön ezen a rendezvényen mindig össze.

Tíz
Köszönjük a résztvevőknek, hogy eljöttek és fotózhattunk együtt a Medvesen! Több mint négyszázan voltunk. A program nem jöhetett volna létre, ha nem jönnek el és nem fizetik be a regisztrációs díjat, ami többet tett ki, mint a helyi támogatások összesen.

Reméljük, jól éreztétek magatokat! Mindent megtettünk, hogy így legyen! Talán az is értékelte az erőfeszítéseinket, aki nem erre számított!
A Medves egy kiváló hely. Kicsi, könnyen bejárható, de rendkívül változatos. Sok ritka növény-és állatfaj él itt, érdekesek a földtani emlékeink. Reméljük, a salgótarjániak egyre jobban értékelik majd a lakóhelyüket!
A vendégeink véleménye a tájról hízelgő volt. Több száz, ezer fotó most önálló életet kezd élni.


Legvégül
A salgói vár látogatottsága pár éve az évi 50 ezer látogatót súrolja. Nagy szerepe van ebben a Medvesi Fotós Maratonnak.

Helyi TV tudósítás:


National Geographic cikk:
http://www.ng.hu/Termeszet/2016/06/10/Fotok-tizezrei-viszik-hiret-a-Medves-kornyeki-tajnak

(Pénteken azt hittem, elő sem tudom venni majd a fényképezőgépet, szerencsére néhány gyors pillanatra futotta... )























0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy