A somoskői tanösvény

Posted By: Drexler Szilárd - szombat, április 07, 2012
A somoskői vár és környéke a Novohrad-Nógrád Geopark egyik kiemelt területe. A vár mögött található a Medves vidékén a legjobb tanösvény és erdei sétálóút. Tetszik, ahogy a régi kőbányai épületek romjait is felhasználták, tetszik, hogy egy természetszerű erdőben sétálhatunk, hogy alig van szemét, hogy jól követhetők a sétautak. A várhoz vezető ösvényt már sok-sok évvel ezelőtt kialakították. Nemrég helyezték ki itt a geoparkos táblákat, amelyek három nyelven is tartalmazzák az információkat.


Itt természetesek a korhadt fák, hiszen ezek is az erdő részei.

A patakvölgyben nincs szemét, nincsenek régi erdei műtárgyak maradványai.

Foltos szalamandra

Az ösvények jól követhetőek

Még a romokat is megtisztították, így azok nem rendezetlen környezet benyomását keltik, hanem a  bemutató részeivé váltak

A régi macskalyuki kőbánya kisvasútjának nyomvonalán

Sok-sok éve működnek itt a források - és nincs szemét a környékükön


A kilátóból fantasztikus tájkép látható

Állítom, hogy az útról elsöpörték az avart...





A kidőlt, korhadt fák nem tűnnek el az erdőből. Mivel idősebbek is járnak az ösvényen, ezért csak az ösvény szélességében vágják el a törzset. A távolban egy kidőlt bükk. Alatta elférnek a kirándulók, ezért azt ott hagyták. Szimpatikus.

Nálunk már lehet, hogy fel lennének háborodva az emberek, hogy  rendetlenség van az erdőben. Pedig ez így természetes.

Nem éppen tájba illő és talán nem is mai tábla, de még áll a helyén és mutatja az utat.

Erről már volt szó. A kidőlt fák az erdő részei.

Új táblák


Ezzel szemben nálunk, pl. a salgói vár környékén: rengeteg a szemét, gondozatlanok a pihenők (és szemetesek), nincs tanösvény az erdőben, az új eresztvényi tóban már megjelent a szemét, az eresztvényi patak melletti sétaút nehezen járható, tönkretették a bányászati bemutatót, nincs igazi sétaút hálózat a vár és Eresztvény körül, a holt faanyag eltűnik az erdőből, a turistautakat jelző oszlopokat kihúzgálják a helyükről, a források gondozatlanok, szemetesek stb. stb.

Ha egy kis falu tud európai szintű bemutatót létrehozni és fenntartani a saját erdejében, akkor mi az akadálya, hogy egy város ne így tegyen?

9 megjegyzés:

  1. Örülök ennek az írásnak, ugyanis akárhányszor kirándulunk arrafelé, mindig hasonló gondolatok foglalkoztatnak.

    Tetszik a tisztaság, tetszik, hogy látjuk, ahogy az évekkel korábban kidőlt fa az enyészeté lesz. Tetszik, hogy a csille még ma is ott áll, holott autóval könnyebben megközelíthető, mint az eresztvényi és mégis az tűnt el. Tetszik, hogy a forrás mellé kitett pohárnak nem kél lába, hogy a szemetesben van a szemét és azt ürítik is. Ötletes az útjelzők óra, perc jelzése. Szeretünk sétálni arrafelé, bár legutóbb valami kismotor, vagy kistraktor folyamatos zúgása kísért el egészen a kilátóig. Igen, igen. Somoskőből jött a hang. Vasárnap. Sokszor Bukovinkáig elmegyünk és nem találkozunk motorosokkal, kvadosokkal

    Hogy miért más Szlovákiában? Tudjuk, hogy a rongálókat súlyosan büntetik. Ezért? Gondoltunk arra, hogy kevesebb a kiránduló, mint például Salgón s ezért kevesebb is a szemét. De akkor mi a helyzet a Szlovák Paradicsommal, a Tátrával, ahová tömegek járnak? Az emberek vigyázzák a természetet. Még a külföldiek is többnyire átveszik odakinn ezt a hozzáállást. Többnyire. Mert azért ott is van hangoskodás az erdőben. Ugye ki lehet találni, hogy magyarul. Mindenki szépen sétál, élvezve a természet látványát, hangjait, mikor két magyar család érkezik. Nem beszélgetnek. Kiabálnak!

    Tehát valahogy máshogy állnak a természethez, mint mi. A bevételeket visszaforgatják. Ha netalán szemét van egy pad körül, oda le sem ülnek, félve attól, hogy őket tartanák szemetelőknek. De nem csak a természetre vigyáznak, egymásra is figyelnek. Történt, hogy párommal leültünk enni egy nagyobb rönkasztal mellé. Hamarosan egy másik pár is odatelepedett. Ettek egy picit, majd a hátizsákot otthagyva, úgy 10 méterre egy kőre leültek. Nem tudtuk mire vélni. Aztán ott rágyújtottak. Akkor esett le a tantusz, hogy nem akartak minket a füsttel zavarni. No comment.

    Egyébként ha már Somoskő! Lehet tudni, hogy mi lesz a vár alatti kis határőrházikóból? Szépen felújítják.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Pál!

    Örülök, hogy ilyen hosszan kiegészítette a bejegyzést!
    Elég sokat jártam én is Somoskő várához és biztosan mondhatom, hogy pár éve nagyon fellendült ott a forgalom. Tegnap legalább annyian, ha nem többen voltak, mint Salgó váránál. A tanösvényen. min. 40-50 emberrel találkoztunk kb. negyven perc alatt.
    Ma megint elmentem az eresztvényi kis tóhoz. Nagyon jó, hogy megcsinálták, de persze, ott van benne a szemét. És itt nem arról van szó, hogy ki lehet a hibás, a felelősség mindannyiunké.

    VálaszTörlés
  3. sajnos nem csak a holt faanyag tűnik el az erdeinkből, hanem még az élő is. Azt pedig az itt lakók vágják ki, egyesek hagyomány szerint, vagy babonából vagy csak lustaságból - nem is tudom, de sejtem - derékmagasságban fűrészelik el még a kis, 4-5 éves fácskákat is.
    Kellene 2-3 közterület vagy parkfelügyelő, aki bírságolhat is.

    Bárcsak a holt anyag hiánya lenne a legnagyobb probléma.

    VálaszTörlés
  4. Nos, igen, valóban, kellene legalább két közmunkás, akik folyamatosan takarítják a tanösvényeket, karbantartják az információs táblákat, korlátokat, illetve tényleg jó lenne egy parkőr a salgói-eresztvényi körzetben.
    Aztán nem csupán a fákat vágják ki babonából, vagy hagyománytiszteletből :), hanem szemetes konténert sem használnak, pl. a salgói park és a templom között, de egyes telkeknél is rengeteg a szemét.

    VálaszTörlés
  5. Én, ha illetékes lennék, lehet, hogy nem Dél-Tirolba mentem volna turisztikai tanulmányútra, hanem csak ide a füleki polgármesterhez ötletért, tanácsért. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Én, ha illetékes lennék..." - Nem tudom, mikor járt Füleken utoljára. A sétálóutca a várig van kész, onnantól mintha egy másik világ lenne. Tessék körbesétálni a piactértől a vasútállomás felé (sötétedés után nem tenném) - szétlopott épületek, életveszélyesen félig elbontott putrik, szemét és járványveszély. Minden tiszteletem a füleki polgármesteré, de azért ne gondolja senki, hogy Füleken még a nap is másképp süt.

      A szlovákiai oldal nagy szerencséje, hogy nem él "lakosság" a vár alatt közvetlenül, és gépkocsival se lehet túl közel menni.

      Törlés
    2. Rendben, akkor nem Fülek, hanem legyen Lőcse. Irónikus megjegyzés volt, mert ugye ennek sem volt igazán értelme: http://www.turizmus.com/cikk/index/Volt%20mit%20ellesni%C3%BCk%20D%C3%A9l-Tirolban%20a%20salg%C3%B3tarj%C3%A1niaknak

      Törlés
  6. Szerintem is jó ötlet a fentebb említett parkfelügyelők alkalmazása. Két, de inkább három fő járhatna együtt, akár kerékpárral is. Dolguk sok lenne. Gond, hogy ki és miből alkalmazná őket. Mindig ide lyukadunk ki: a forráshiány. Az embernek pedig annyi elképzelése volna, hogy vonzóbbá tegye a környéket a kirándulók számára. Lehetne egy ötletláda-féle, ahová bárki akár kis, akár nagyszabású gondolatait leírhatná. Hátha valamelyik megfogan, vagy további ötletre inspirálja a város vezetőit.
    Ma egyébként kimentünk az eresztvényi kis tóhoz horgászni. Két flakon, több műanyagszatyor, parírhajók a zsákmány. Egy zacskó maradt, az túl benn volt, illetve több papírhajó a tó fenekén látszódik. Az „uszadékfák” is maradtak. A határ túloldalán a Krúdy-forrásnál a tavacskában miért nincs zacskó vagy flakon? Az a tó sok-sok éve ott van. Az eresztvényi még nincs egy éves. (Ez csak egy költői kérdés)

    VálaszTörlés
  7. Az egyik fotón látszik, hogy a fakopáncs nagyon dolgozott. Szívesen olvasnék egy olyan írást is, amin követhető lenne, ahogy az élővilág "megjavítja" saját magát, hiszen az erdő is egy rendszer, érdekes és izgalmas a működése!

    VálaszTörlés

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy