Tízméteres vízesés Salgótarján környékén?

Posted By: Drexler Szilárd - csütörtök, február 25, 2010
Bizony, van ilyen. A Medvesen.
Évek óta várok már olyan télre, amikor rengeteg hó esik, és az hirtelen olvad el február végén, március elején. Rendszeresen felkeresem ilyenkor a Középbányát, hogy elkapjam azt a pillanatot, amikor a gyorsan olvadó hó miatt a tó fölött egy tíz méter magas vízesés alakul ki. Nem minden évben látható ez a jelenség, sőt, nagyon ritkán. Ma (február 25-én) egy többlépcsős, szép zuhatagban gyönyörködhettem, de korábban volt már arra is példa, amikor egy hatalmas vízoszlopban dübörgött le az olvadt hólé a tó jegére.
A képekre kattintva, azok nagyobb méretben is megnyithatók.

Pár napja még így nézett ki a tó.


A tavaszias meleg gyorsan elolvasztotta a havat, nagy örömömre, kilalakult a vízesés.








A lenyugvó nap fényében egy kis szivárvány is megmutatta magát. A kövekről visszafröccsenő és szétporladó vízcseppek miatt alakult ki. Egyébként, sajnos, a képekkel nem sikerült visszaadnom ennek a délutánnak a hangulatát, a vízesés látványa élőben sokkal-sokkal különlegesebb.



Egy rossz felbontású videót is készítettem a fényképezőgépemmel. Nem biztos, hogy a hét végén is látható a jelenség, de érdemes ide kilátogatni. A tó fölötti erdőben van még hó, ezért elképzelhető, hogy a víznek maradt utánpótlása. Kisebb-nagyobb szivárgás még napokig lesz.


A sziklafalak alá ne álljon, menjen senki! A lehulló kövek, sziklák miatt élet- és balesetveszélyes az alattuk való tartózkodás! Az út nehezen járható, jeges, havas, saras.

3 megjegyzés:

  1. De jó ötlet!!! Ez a tó egy gyöngyszem. Nem tudom, az aktuális turistatérképen rajta van-e, de az előző, 90-es évek közepén kiadott még nem szerepelteti. Ahogy látom, állványt nem vittél magaddal a hosszú záridős vízesésfotókhoz, ez direkt volt ?http://www.medveskepekben.eoldal.hu/fotoalbum/gortvavolgy1/gortvavolgy/4 - ilyesmire gondolok...

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Csak egy egyszerű kis kompakt gépem van. Nem is nagyon szoktam a beállításaival vesződni.
    Igazából nem is baj, ha sok helyre nem vezetnek turista utak, maradjanak ezek felfedezésre váró gyöngyszemek. Így is sok a szemét a tó környékén.
    dsz

    VálaszTörlés
  3. Tegnap én is kifutottam a vízeséshez. Sajnos nem volt olyan szép idő, mint a Szilárd képein, de még így is lenyűgöző volt. Aki még nem látta annak ajánlom, hogy keresse fel. Egy-két napig még biztos működni fog.

    VálaszTörlés

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy