Jön! Jön! Jön a geopark?

Posted By: Drexler Szilárd - péntek, január 15, 2010
Formálódik a Novohrad-Nógrád Geopark. Tudomásom szerint a döntés hamarosan megszületik arról, hogy vidékünk csatlakozhat-e az európai geoparkok hálózatához.

A Youtube-ra fölkerült egy rövid film a Novohrad-Nógrád Geoparkról:


A film hosszabb változata a geopark honlapján tekinthető meg:
http://www.nogradgeopark.eu


Alább megnézhető egy összeállítás (a Salgótarjáni Városi Televízió műsora) a szakértők látogatásáról (ők voltak azok, akik a helyszínen azt vizsgálták, hogy vajon megfelelünk-e a geoparki feltételeknek).



Nagyon jó lenne, ha a térség megkapná a geopark címet, minden bizonnyal több lehetőség nyílna meg előttünk.
A tervezett geopark központja - szerintem - a Karancs és a Medves térsége (beleértve a szlovák oldali részeket is), hiszen itt található a legtöbb földtani, történelmi, természeti emlék egy területen.
Ez újra azt jelenti számomra, hogy a Salgótarjánt övező északi régió szerepe felértékelődik. Sőt, tekintettel arra, hogy a korábbi években is nyilvánvalóvá vált, hogy Salgótarján tervezett és tervezett és tervezett... turisztikai fejlesztése elsősorban erre a területre alapozódik, e területnek már stratégiai szerepe is van a város életében.
(Vissza is utalnék rögtön a Vidék vagy nem vidék bejegyzésemre.)

De!
A geopark cím minden bizonnyal önmagában még kevés, ha nem töltjük meg tartalommal. Nem lesz elég, ha csak az történik, hogy a földtani értékekhez tájékoztató táblákat helyezünk ki, vagy tanösvényeket építünk. Valljuk be, ezek látogatottsága igen csekély és önmagukban csak egy szűk réteget vonzanak.
Jól ki kell tehát találni, hogy miként fejlesztjük majd a geoparkot.
Reménykeltő, hogy e tervezéssel több szervezet is fogalkozik már. Szlovák oldalon Fülek központtal egy alapítvány, magyar oldalon immár két non-profit szervezet. Minden bizonnyal a helyi társadalom széleskörű bevonásával, sok önkéntessel és a helyi adottságokat, érdekeket is figyelembe véve készítik majd a fejlesztési terveket, ha a geopark cím elnyerésre kerül.

Azonban biztos, hogy a már viszonylag jó névvel (márkanévvel) rendelkező Ipolytarnóc és Hollókő mellett a Karancs-Medves vidékén is ki kell találni valamit. Nyilván már ezzel is foglalkozik valaki, és talán a helyi társadalom is megismeri - ha élesbe fordulnak a dolgok - ezen elképzeléseket.

Néhány ötlet bennem is felmerült. Leginkább az foglalkoztat, hogy a geopark területének bejárása voltaképpen egy időutazás. Ha komplex módon nézem, akkor a földtani értékek mellett a történelmi, kultúrtörténeti, táji emlékek, értékek is nagy szerepet kapnak e területen.
Aki tehát ide érkezik, az egy időutazáson vesz részt. Megismerkedik a földtörténettel, a történelemmel. Nem új dolog ez, arra épülne, amit már Ipolytarnóc és a Bányamúzeum nyújt.
Fel lehetne támasztani, be lehetne mutatni a szén- és kőbányászat emlékeit. A Karancs és a Medves vidékén megismerkedhetnének a látogatók a szénbányászok életével, pl. eltölthetnek egy-két éjszakát régi bányászlakásokban, sőt, akár szenet is lapátolhatnának csillébe egy (mű)aknában (ez a kalandturizmus egy ága).
Erre csapatépítő programokat is lehetne építeni, ilyenekre mostanában nagy igény van.

A várak földje is ez a vidék. Miért ne "utazhatnánk" itt vissza a középkorba? A gyerekek letehetnék az apródvizsgát stb. stb. Mutassuk be, hogy miként nézhetett ki egy vagy több földvár, már amennyire a jelenlegi ismereteink alapján rekonstruálható (nyilván nem a régészeti lelőhelyen, vagy értékes természeti élőhelyen). Kapcsoljunk ehhez is programokat! Nem tudom, hogy a Petőfi sétány mellett lenne-e erre hely?
Rónafalu a hegyvidéki gazdálkodás, palóc kultúra bemutatójává válhat.
Mindezekhez természetesen a települések rendezési tervének is alkalmazkodnia kell, hiszen milyen jó lenne, ha Salgóbánya megőrizné, vagy inkább újra felöltené a bányász település jelleget (macskaköves utcákkal, virágos közterületekkel, az építészet bizonyos stílusjegyeinek megőrzésével).

A fő túraútvonalaink is kapcsolódhatnának ezen időutazáshoz. A látogatók felkereshetnék a bányász múlt emlékeit, de akár Petőfi Sándor 1845-ös útja is lehetne túraútvonal Vecseklő, Somoskő és Salgó között. Az ötlet nem teljesen új, hiszen van már egy, lassan feledésbe merülő, szakasza ennek az útnak - Petőfi sétány, Balassi pihenő -, de ez az új útvonal most két ország területét érintő irodalomtörténeti, történelmi és földtani sétát jelentene.
Az egész arculat erre épülne, az időutazásra (a prospektusok, a belépők, az ajándékok, további ezer apró ötlet, ami vonzóvá, érdekessé teheti az itt tartózkodást). Nyilván egy filmet is el tudnék képzelni :) e területről, amelyben kosztümös jelenetekben idézzük fel a történelmi korokat, számítógépes grafikával pedig a földtörténeti múltat. Ez a helyi iskolákban szemléletformáló anyagként is hasznosulhatna.

Mielőtt még elragadna a hév, gyorsan le is szögezem, nem vagyok én a turizmus nagy híve, egyszerűen csak azt a lehetőséget látom benne, hogy ez a vidék kimozduljon a holtpontról. Éppen ezért nem is lenne talán célszerű mást tervezni, mint ami a táji, történelmi lehetőségekre épül, és ami a helyi társadalom tűrőképességét nem haladja meg. Olyan attrakciókat tervezzünk, amelyek számunkra is értékeket jelentenek, és fontos, hogy azokat hitelesen és fenntartható módon be tudjuk bemutatni.


Íme, egy cikk a tervezett geoparkról, amit a Tarjáni Városlakó 2008/3. számában lehet olvasni.

Az európai geoparkok honlapja.



Aztán jöjjön még néhány videó más geoparkokról:

Langkawi geopark:


Fforest Fawr geopark:


North West Hihgland Geopark:


China Three Natural Bridges National Geopark


Copper Coast European Geopark




4 megjegyzés:

  1. Jó lenne... talán ebben a két szóban foglalható össze az eddigi salgótarjáni turisztikai "marketing". Tudom hogy sokrétű a probléma, de a valós természeti értékeken és néhány "szent megszállott" munkáján kívül nem igazán lehet pozitív híreket mondani. Pedig jó kiút lenne az itt lakók számára, mert szinte minden megszűnt már ami ezt a várost eddig éltette és növesztette.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó a Nógrád-geoparkos film! Esetleg van olyan változat, amihez feliratsáv is van ? A helyszínek többségét sikerült beazonosítani, de azért van 1-2 fehér folt. Kitenném a vendégházamba egy digitális képkeretre, hadd fusson egész nap :)

    VálaszTörlés
  3. A film hosszabb verziója a Novohrad-Nógrád Geopark honlapján tekinthető meg, ott vannak feliratok is.
    dsz

    VálaszTörlés
  4. Nagyon örülök ennek a honlapnak, végre a mi általunk kedvelt vidékről is készült ilyen értékes, sok látnivaló. Csak gratulálni tudok.

    VálaszTörlés

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy