Akinek nincs rá ideje nappal, fotózza éjjel a Tátrát a Salgóról

Posted By: Drexler Szilárd - szombat, szeptember 29, 2012
Tavaly már néhány éjszakai felvételt feltettem a blogra, közöttük olyanokat is, amelyek az úgynevezett kék órában készültek. Nos, ezeknek a képeknek az eredetijét "ügyesen" kitöröltem a gépemről. Az idén nem nagyon fotóztam éjszaka, de most elhatároztam, hogy rászánok pár napot. Mivel nagyon ígéretesnek tűntek a kék órában készült salgói fotók, úgy döntöttem, hogy erre az időpontra kint leszek a hegyen. Bakos Márkkal mentünk. Természetesen elnéztem az időpontot, illetve van egy honlap, ahol megtekinthető a kék óra kezdete és vége, de nem vettem figyelembe, hogy az ott közölt időpontra rá kell számolni egy órát. Ha valakit érdekel, ez az a honlap: http://www.bluehoursite.com/
Na, mindegy, legalább napnyugtára kiértünk
Naplementés képet most azért sem teszek ide.
Az elmúlt napok szeles időjárása kisöpörte a párát, úgyhogy lehetett látni a várból a Magas-Tátra sziluettjét.


Alkonyat táján már nem a legjobbak voltak a fényviszonyok, megpróbálkoztam tehát egy HDR fotóval. Sajnos az objektív stabilizátorát bekapcsolva hagytam, így egy kicsit életlenek lettek  a képek, de azért összeraktam egy fotót, ami egy kicsit a múlt század eleji képeslapokra hasonlít.


Végignéztünk Szlovákián a magyar határtól a lengyel határig.

A várról is készítettem a HDR-t (stabilizátor még mindig bekapcsolva, eredeti képek életlenek).

Ezen még lehetne dolgozni, de majd valamikor később...

A kék órás felvételek nem sikerültek igazán, mert a hosszú záridő miatt a bekapcsolva maradt stabilizátorral csak életlen felvételeket készítettem. Pár napot eltöltöttem már éjszakai fotózással, de mégsem jöttem rá, hogy mi a baj. Márk aztán megsajnált és felvetette, hogy talán bekapcsolva maradt a stabi. Nemhiába hívnak egyesek tehetségtelen bitlisznek... Hozzáteszem, hogy azért nincs például a felettünk átvonuló nemzetközi űrállomásról fotóm, mert mindkét alkalommal, amikor próbálkoztam, már csak perceim voltak, hogy összerakjam a felszerelést és exponáljak, rendben, ez meg is volt...csak éppen mindkét alkalommal fent maradt az objektíven a védősapka...
Na, de vissza a mostani projekthez.
Készítettem néhány városképet is, ezeket soha nem hagyom ki, most éppen a felhők miatt volt érdekes.

A felhőkről a lenyugvó Nap fénye verődik vissza, a bal oldali nagy felhőre a Holdról verődik a Nap fénye.

Már késő éjszaka a felhőkről a települések fényei verődnek vissza
A várról két fotó:



Aztán (micsoda "kreativitás" :)), két év elteltével végre eszembe jutott, hogy a kamerát visszafelé is fordíthatnám. Ez lett belőle.

A Hold bevilágította a tájat. Tíz óra tájban felmerült az ötlet, hogy bár szabad szemmel már nem látni a Tátrát, de látja-e a fényképezőgép. Jelentem, látja.
Az alábbi képet választottam, mert bár itt halványabb a Tátra, de Somoskő és környéke viszonylag jól látható. Kicsit meresztgetni kell a szemet és ott látható a Magas-Tátra is. Mondom, éjszaka. (Ezen a képen is lehetne még dolgozni, de most legyen ennyi elég.)

Még egy érdekesség. Láttunk egy hold gyűrűt, vagyis haló jelenséget. Ez egy viszonylag ritka látvány. A hold fénye megtörik a fátyolfelhőket alkotó jégkristályokon. Sajnos nagyon rövid ideig tartott és sajnos az én gépem már el volt csomagolva. Gyorsan előkaptam, ez lett belőle (Márk viszont szerintem megcsinálta a hónap csillagászati fotóját).
Szabályos, teljes kör volt, de hamar eltűnt., ez a kép már a vége felé készült

Na, ennyi volt ez az éjszakai fotózás.




2 megjegyzés:

  1. Szép képek, jó cikk! A 22 fokos haló az egyik leggyakoribb haló jelenség. Terveztem én is hogy ha összejön, hogy hidegfront után vagyunk és telihold is van, akkor felmegyek, de valami mindig közbejött...

    VálaszTörlés
  2. Ma újra ki akartam menni én is, de sajnos borult az idő. Vasárnap este esetleg újra megpróbálom, mert több mindent elszúrtam, pl. a Tátrát is, Holdat is.
    A 22 fokos haló pontosan mit jelent? 22 fokon áll a Hold? Nem vagyok a téma szakértője és nem is néztem utána pontosan.

    VálaszTörlés

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy