Így becsüljük az értékeinket

Posted By: Drexler Szilárd - hétfő, január 02, 2012
Ma fölmentem a salgói várba, mert a karancsi webkamerán láttam, hogy a 600 méter fölötti csúcsok időnként kibukkannak a ködből.
Készítettem néhány felvételt.
Szomorúan észleltem, hogy a szilveszteri duhajkodás során valakik lebontották a ciszterna káváját és az egyik követ legurították a vár alsó részére.
Nem ért meglepetésként. Mint ahogy a várban hagyott szemét sem.
Nem túl sok országban jártam eddig, de ilyet talán sehol nem tapasztaltam. A természeti, táji, történelmi értékek rongálása mintha nálunk nemzeti sport lenne. 
Érthetetlen az egész. Adva van néhány ember, akik szeretnék eltölteni formabontó módon, a város egyik legszebb helyén a szilvesztert, majd azt minden lelkiismeretfurdalás nélkül megrongálják
Ugyanez a helyzet a Középbánya-tónál, a Boszorkány-kőnél, a salgóbányai kaszinónál stb. stb.
Na, mindegy.
Illetve eszembe jutott, lefelé jövet, hogy pár hónapja foglalkoztam a salgói parkolóban tapasztalható állapottal, nevezetesen, hogy egy szemetes kuka található csak ott, ami miatt időnként elkeserítő kép fogadja a várhoz érkező látogatókat.
A bejegyzés itt:
http://karancs-medves.blogspot.com/2011/03/salgotarjan-kirakata.html

Szóval, nem vagyunk tökéletesek, de a példamutatás az illetékesek részéről egy kicsit segítene jobbá tenni a közös dolgainkat.

Javaslom tehát, hogy:
Tegyük rendbe a parkoló környékét (ötletek a bejegyzésben). Véleményem szerint lehetőségként itt felmerülhet a szelektív gyűjtés is.
Helyezzünk ki itt egy táblát, amely felhívja a turisták figyelmét a szemetelés problémájára és megkéri őket, hogy a hulladékot itt, a parkolóban található konténerekbe helyezzék el.
A közmunka program kapcsán foglalkoztassanak kettő-négy embert Eresztvény-Salgóbánya térségében, akik takarítják a turisták által látogatott helyeket, esetleg hét végén is, hogy a jelenlétükkel.





Jöjjön azért néhány ködös kép is:





3 megjegyzés:

  1. Szomorú :(
    Esetleg a következő mobotix tájképfigyelő kamerát úgy kellene kihelyezni, hogy az amúgy is egy
    úton megközelíthető várba látogatók is látszódjanak benne. Így a tájképet is lehet közvetíteni, meg a rosszalkodók se alhatnak nyugodtan.

    Hahó illetékesek, webkamerát (akár többet is) a várba, pont félúton lenne a karancsi és a medvesi között !!!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen!
    Nem a világot kellene bekamerázni, hanem az ostobákat megnevelni. Nem biztos, hogy kirándulás közben örülnék neki, hogy minden lépésemet "térfigyelö kamerák" követnék nyomon.
    Azért vigyázzunk annak a bizonyos pacinak a másik oldalára, s ne essünk át oda. Az életünk ne legyen undorítóan bekamerázva, mint a mostanság divatos kukkolós TV műsorok.
    Viszont tökéletesen igazad van, hogy értékeinket (természeti és épített) meg kell védenünk. Sajnos nem tőlem tudjátok meg, hogy mi módon.
    Én a 120 kg-mal előnyben vagyok, s ha nem tetsző dolgot tapasztalok megszólítom az illetöt. Sokan érthető okokból nem merik a relitenseket megfedni.
    Biztos a ciszterna kávájának megbontásakor is volt olyan szemtanú, kinek nem tetszett az eset.
    (A "medvesi" kameráról nyugodtan leírhatod, hogy Rónafalu felett van elhelyezve. A jó reklámra szüségünk van. :)
    GuBandi
    Rónafalu

    VálaszTörlés
  3. Ezt teszi, hogy toleránsaknak kell lennünk a bulizó fiatalok iránt (Polgármester asszony véleménye egy felvetésre egyik lakossági fórumon), hogy szükség van éjjel-nappali üzletekre, ahol lényegében bagó és pia kapható. Én is jártam más országokban és bizony van, ahol azért nem rongálnak, mert zömében normálisak az emberek (mondjuk tőlünk nyugatra), van, ahol azért nem, mert a renitenseket keményen megbüntetik (mondjuk tőlünk északra). Soha nem értettem, hogy ha valaki képes kimenni egy kiránduló helyre, gyakorlatilag azért, hogy szép helyen legyen, miért teszi tönkre rongálással, szemeteléssel. Gyakorlatilag még a leggyérebben látogatott helyeken is talál az ember sörös dobozt, üdítős flakont.

    VálaszTörlés

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy