Geopark film a Duna Tévében

Posted By: Drexler Szilárd - csütörtök, május 27, 2010
Május 29-én, reggel, a Gazdakörben lesz látható a Novohrad-Nógrád Geoparkot bemutató film.

Egy kicsit kénytelen voltam hanyagolni a blogot - bár sok téma van, amivel foglalkozni szeretnék - , mert ez a május gyilkos tempóban telt el. Egyrészt megnyitottuk A Karancs és a Medves ösvényein című kiállítást a Nógrádi Történeti Múzeumban, aztán egy külföldi úton forgattam a Duna TV-nek, majd az utolsó :) erdei iskolát levezényeltem (nem vállalok többet). Végül el kellett készítenem ezt a 25 perces műsort. Az utóbbi évek egyik legcsapadékosabb májusán vagyunk túl, egy geopark filmet elkészíteni ezért sem volt könnyű pár nap alatt.
Korábban egy geoparkos filmemet vetítette már a Duna, de az még a pályázati időszakban készült. Időközben megváltoztak a határok, el is nyerte a terület a címet, így ez a film érdektelenné vált. Ráadásul az még archív anyagokból, 4:3 képaránnyal készült, ma meg már HD minőségben kérik a műsort.

A könnyebb utat választottam, a régi film forgatókönyvét vettem alapul és teljesen új felvételekkel, egy kicsit más szemlélettel elkészítettem a műsort, amely megtekinthető tehát szombaton. Mivel korán reggel nem mindenki hajlandó fölkelni, az interneten is elérhető lesz a Gazdakör honlapján.

Az Európai Geoparkok Hete alkalmából a filmet az alábbi helyeken vetítik a megyében:

Június 1., kedd - Salgótarján, Apolló Mozi 12,30
Június 2., szerda - Salgótarján, Café Frei 18,00
Június 3., csütörtök - Szécsémy, Krúdy Gyula Művelődési központ, Szécsény 18,00

A Café Frei-ben és Szécsényben a filmben megszólaló szakértők is jelen lesznek, vagy legalábbis meghívást kaptak:
Dr. Tardy János, Majcher Tamás, Prakfalvi Péter, Agócs Attila, Szarvas Imre.

Az idő rövidsége és az időjárás, valamint a műsor jellege miatt ez nem egy igazi geopark film, de azért törekedtem a szép felvételekre és az ismeretterjesztő jellegre. A hangsúly eltolódik ugyan a magyar részek felé, de próbáltam azért figyelni arra, hogy ne maradjanak ki a szlovák terülketek sem, ha már határon átnyúló a geopark. Pár nap alatt azonban nem lehet tökéletes munkát végezni.
Így is 30 helyszínre jutottam el, ami teljesítménytúrának sem volt rossz.

Az Európai Geoparkok hete alkalmából bemutatott változat 4-5 perccel hosszabb lesz, mint a tévében látható műsor.

4 megjegyzés:

  1. http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=635292
    A műsor második felében látható.
    dsz

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!

    Élvezettel olvastam minden bejegyzést! Budapesten élek, de többször jártam már a Karancs-Medves területén! És van egy nyaralónk is arra, igaz a tájegység szélén Mátranovákon. Annyira szép táj, hogy soha nem elég belőle! Tetszik az írások sokszínűsége! Csak így tovább!
    Éva

    VálaszTörlés
  3. Kedves Éva!

    Mátranovák környéke is csodálatos!

    dsz

    VálaszTörlés

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy