Papírunk van arról, hogy geoparkban élünk

Posted By: Drexler Szilárd - szerda, április 14, 2010
Szarvas Imrétől kaptam ezt az e-mailt:

2010. április 14-én, a malaysiai Langkawi Geoparkban rendezett 4. Globális Geopark Konferencián – nagy érdeklődéssel kísért előadást követően - a magyar-szlovák Novohrad-Nógrád Geopark képviselői átvették a nemzetközi elismerést jelképező, a Globális Geopark Hálózat tagságát igazoló dokumentumot. Magyarország és Szlovákia első Geoparkja, mely egyúttal a világ ténylegesen első, határon átnyúló geoparkja is, március 27-én vált az Európai Geopark Hálózat tagjává. A komoly sikert sokéves, szervezett és összehangolt szakmai előkészítő munka előzte meg. A földrajzi-földtani adottságokra épülő, az értékvédelmet, a hagyományőrzést és a térségfejlesztést egyaránt szolgáló, az UNESCO által támogatott geoparki cím elnyerése iránt óriási az érdeklődés: pillanatnyilag 21 ország 66 geoparkja mondhatja magát a nemzetközi cím birtokosának, s további csaknem száz várja a bebocsáttatást a geoparkok világhálózatába. A cím elnyerése szigorú nemzetközi követelmények teljesítéséhez kötött, melyet négy évente felülvizsgálnak.

a Novohrad-Nógrád Geopark Nemzetközi Irányító Testülete képviseletében:
Dr.Tardy János, Ivona Cimermanová, Szarvas Imre

2 megjegyzés:

  1. Pont ma "szakmai" érdeklődésemet próbáltam kielégíteni, ezért rákerestem, hogy mit érdemes megnézni ebben a geoparkban.
    Hát kicsit elszomorodtam. Négy webcímen is elérhető a "magyar" geopark.
    novohrad-nograd-geopark.eu
    nngeopark.eu
    nogradgeopark.eu
    nogradgeopark.hu

    Tüköroldalak, de egyiknél sincs pl. elérhetőség, egyiknél se frissítik az angol, szlovák nyelvű oldalakat -itt a programok lenne a lényeges-
    Nem foglalkozik, illetve csak a várakat /Somos, Ajnácskő, Fülek/ említi meg a határon túli érdekességek közül, de a Somoskőnél található tanösvény már kimarad.

    Olyan félbehagyottnak tűnik. Plusz sehol sem található elérhetőség, email, telefon. Mellékesen a Bükki NP honlapján egy sor sincs a Geoparkról, talán nem érintettek benne?

    Szlovák részről Fülek honlapján található a geoparkról. Kicsit szegényesebbnek tűnik, de tartalmában számomra gazdagabb, könnyebben meg lehet találni, hogy miért is érdemes elmenni egy faluba, mi található a geopark szlovákiai részén.

    www.filakovo.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=81&Itemid=99〈=hu

    Igaz, hogy az oldal csak szlovákul van, de az egyes helyszínekről szóló tájékoztató anyagok háromnyelvűek. Térkép melléklettel!

    Elküldhetnéd Szarvas úrnak!

    MÁS

    A Tarjáni Városlakó meghalt? Az extra fizetős lett, az oldal eltűnik onnan is? Szívesen linkelném az eddig megjelent számokat.

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Én eddig jobbára önkéntesként vettem részt a geoparkkal kapcsolatos teendőkben, meg aztán készítettem egy low budget filmet (egy másikkal meg most bíztak meg). Amennyire betekinthettem a kulisszák mögé, úgy láttam, hogy az energiák az előkészítésre mentek el eddig.
    Azonban, igazad van, nem nagyon látni még, hogy mit és hogyan mutatunk be pontosan. Bízzunk azonban abban, hogy ami késik, nem múlik...
    Bevallom, én egy kicsit szkeptikus vagyok - bár szurkolok a geoparknak, és szerény lehetőségeim szerint segítem, ha tudom. Szkeptikus azért, mert szerintem túl nagy a terület, elszórtak a látványosságok, és azért is, mert ha valamit ki akarunk hozni belőle, akkor túl kell már lépnünk azon, hogy csak beszélünk a dolgokról, meg terveket szövögetünk, tenni is kell valamit. Itt viszont már nincs mese, lépni kell, kell rendes honlap, program, terv stb.
    Szarvas Imre jól tudja, hogy mi van a szlovák oldalon, azt hiszem, ő minden tőle telhetőt megtesz a Geopark ügye érdekében.
    Ez egy többszereplős történet, és szerintem sok buktatója is van, Valószínűleg egyszer ezzel bővebben is foglalokzok majd. Egyébként a legnagyobb buktatói mi vagyunk, itt élő emberek, döntéshozók, faluszélén szemetelők stb.

    Ez nem a nemzeti park kezdeményezése volt, tehát ők, úgy látom, kicsit óvatosak, tartózkodnak, bár nem utasították el soha. Meg persze, ahogy halad előre az ügy, egyre több ember megjelenik a közös fotókon :)

    Sajnos, a Tarjáni Városlakó, úgy tűnik, pénzhiány miatt nem tud megjelenni. Hogy a kiadó tervezi-e a jövőben, azt nem tudom, ebben nem vagyok illetékes.
    Mindensetre az tényleg jó lenne, ha a neten elérhetőek maradnának legalább az eddig megjelent számok.

    dsz

    VálaszTörlés

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy