Webkamera a Karancson

Posted By: Drexler Szilárd - szombat, december 26, 2009


Még több információ, fotó, aktualitás a Medves-fennsík Facebook oldalán:
https://www.facebook.com/MedvesFennsik

Novohrad-Nógrád Geopark
https://youtu.be/qKbRHrlKICQ

Aki még nem ismeri, íme, egy webkamera képe a Karancs- hegy csúcsáról.

A kamera aktuális képe itt látható.

A kamera Medves-fennsík felé írányul (előtérben a Karancs csúcsán elhelyezett kilátó), érdemes időnként ránézni, mert a táj gyönyörű és vannak olyan időjárási körülmények, fényviszonyok, amikor bizony az az érzése az embernek, hogy az egyik legszebb magyarországi webkamerás tájképet látja.

28 megjegyzés:

  1. Szia Szilárd! Gratulálok a bloghoz, igazán jó ötlet volt elkezdeni. Kitartást és sok tartalamas cikket kívánok, és igyekszem majd kommentelni is, ha valami értelmeset tudok hozzá szólni. A Karancson elhelyezett webkamera érdekesebb képeit én is gyűjtöm, itt van egy kis válogatás belőle: http://picasaweb.google.com/szabolcs.szeged/WebcamAKarancson
    Ha diavetítést indítasz, 1-2 mp-es időközökkel egy érdekes "kisfilm" lesz belőle, ezért is van némelyik napszakban pár percenként is felvétel. Egyszer majd talán egy kisfilm is lehet belőle, ha kellően sok fotó összegyűlik, évszakonként, napszakonként, hóban, zúzmarában, viharban, esőben, napsütésben, ködben, stb.
    Üdv,
    Nagy Szabolcs

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Köszönöm! A kamerát egyébként a Karancs-Medves Alapítvány helyeztette ki, és a STARJÁN Távközlési és Informatikai Kft. segítségével és támogatásával üzemelteti. Ezért köszönet illeti őket, hiszen az Interneten böngészve láthatjuk, hogy sokan megtalálták már a webkamerát.
    dsz

    VálaszTörlés
  3. 2011. március 5-én találtam egy tő virágzó fekete kökörcsint és egy kis csoport leánykökörcsint a Boszorkánykőn. A Medves fennsíkon pedig pacsirták daloltak. Hát tavasz van. Szép tavaszt mindenkinek: Kovács Erika

    VálaszTörlés
  4. A kökörcsin nekem is megvolt...ill. megvan :) ...és emellett fantasztikus érzés ,amikor reggel bekapcsolom a gépet és időjárás jelentés helyett megnézem a Karancs-medves kamerát.Szintem minden évszakban csodálatos látványt nyújt és hívogat általa a természet.Nem lehet otthon maradni.Minden jót! Molnár Krisztián :)

    VálaszTörlés
  5. Én Budapesten lakom, de a közelben van hétvégi telkem. Ezért én is itt csekkolom le naponta többször az időjárást...

    VálaszTörlés
  6. Akkor van egy jó hírem! Ha minden igaz, a kamera újraindulása után egy meteorológiai állomás is fog itt működni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs rá pénze Karancsaljának,mert egy ótvar falu.-.-"...:/szal ez az ötlet lefújva.;)-.-

      Törlés
  7. Nagyon várom már, hogy ismét vele kezdhessem a napot, vagy ha úgy sikerül, akkor a Napot is!:)
    Volt egy fa a kép előterében, ami nagyon korán virágba borult, erről az idén lemaradtunk.

    És derült időben, éjjel a telihold is fantasztikus tud lenni.:)

    Kb. 3 éve követem figyelemmel, és az éjjeli fények bővüléséből jól látszik, fejlődik a vidék, új utcákat kapcsolnak be a közvilágításba.

    VálaszTörlés
  8. Mi történt a jelenlegi kamerával ?

    VálaszTörlés
  9. Mire gondolsz, amikor azt írod, hogy a jelenlegi?
    A tornyon szerelnek egy másik berendezést, valamilyen tévés cucc, elővigyázatosságból lett leszerelve a kamera.

    VálaszTörlés
  10. Én is naponta rendszeresen "felugrottam" virtuálisan a kilátóra, és sajnáltam hogy egy ideje nem tudtam megtenni. Örülök hogy a szünetelése csak átmeneti. Kár hogy csak K-i irányba lehet tekinteni.Érdekes lenne a többi irány is. Pld az É-i. Esetleg még a Tátra is látható lenne. (zummolva) Apropó - nem lehetne egy virtuális netes kiátót kialakítani? Szabó István

    VálaszTörlés
  11. Annak idején felmerült bennünk, hogy egy antenna motorral mozgathatóvá tesszük a kamerát, de gyorsan el is vetettük. Ki vezérelné? Lehet, hogy mások nem éppen azt akarnák látni, amit ő stb.stb.
    A kamerának csak egy objektíve van (a teleoptikás változat drágább).
    Ez egy Mobotix kamera, ami nem olcsó, próbáltunk (Karancs-Medves Alapítvány)más forrásokból újabb kamerákat is beszerezni, de még nem sikerült.

    VálaszTörlés
  12. Korábban egyéb információ híján arra gondoltam, hogy talán meghibásodhatott a kamera, és valamiért bennem maradt, ezért volt a "jelenlegi" szó. Vedd úgy, hogy nem szóltam.
    A virtuális kilátó ötlete tetszik, és gondolkodom egy amatőr megvalósításban, amelyhez canon 3-4 megapixeles fényképezőgépek lennének használva. Az egész project kihozható egy leharcolt windows vagy linux PC-vel, és tetszés szerinti mennyiségű kamerával. Igaz, nem lehetne másodperces frissítés, de 1-2 perces akár simán. A szoftveres oldala megvan, a kamerák is 3-5 ezer forintért beszerezhetőek, a legnagyobb kihívás a tápegység. Angliában találtam az ebay-en, május közepén ér Szegedre, a nyárra talán már üzemelhet is egy ilyen Rónafaluban.
    A Tátra és a teleobjektívvel kapcsolatban megjegyezném, hogy egy átlagos minőségű 300mm-es teleobjektívvel és a CCD mérete miatti 1.6 -os szorzójú EOS vázzal sem sikerült igazán élvezhető képet kapni még egy márciusi szeles, tiszta időben sem a Tátráról, így ennek nem sok értelmét látom.
    Ami a fontosabb, hogy beégés nélkül, a szembefényt is kíbíró géppel, minél nagyobb látószögben készüljön a fotó, a fejlesztendő megoldás a filmes 35 mm-es látószöghöz fog a legközelebb állni, ami horizontálisan kb 54 fokot jelent. Így egy körpanorámához kb 8 darab canon ixus 400 fényképezőgép kellene.

    VálaszTörlés
  13. Amúgy ez a karancsi kamera egy-két hétig Rónafalun volt felszerelve (próbaüzem). Hihetetlenül jó képet adott onnan is.

    VálaszTörlés
  14. Kérdeztem Csabát, de sajnos nincs már neki a Rónafalusi működés során készített képekből :( Valaki esetleg az olvasók közül rögzítette talán ?

    VálaszTörlés
  15. Én kedden délután 4 körül voltam fönt, javában folytak a munkálatok, remélem hamarosan újra működni fog. Reggelente én is mindig kinéztem a kedvenc helyünkre:))

    VálaszTörlés
  16. az antenna hungária szerint a DVB-T munkálatok folynak a Karancson. Remélem, hamarosan végeznek, aztán visszakapjuk a kedvenc háttérképünket

    VálaszTörlés
  17. Be lehet állítani élő háttérképnek???! ezt nem tudtam...

    VálaszTörlés
  18. Én is szoktam lementeni képeket a kameráról. Szeretem ezt a tájat.
    Egy lány

    VálaszTörlés
  19. Üdvözlöm, szeretnék gratulálni a képekhez, lélegzet elállítóak! Tudom, hogy a téma is nagyon szép, de megkérdezhetem, milyen géppel készültek a képek? Üdvözlettel: Mné. Ö. Mária

    VálaszTörlés
  20. Kedves Mária!
    Ha a webkamera képeire gondol, akkor azok egy MOBOTIX webkamerával készültek, ha a blog egyéb fotóira, akkor azok többnyire egy Canon EOS 7D fényképezőgéppel.

    Üdvözlettel,

    D. Szilárd

    VálaszTörlés
  21. Örülök hogy felvetésem egy "virtuális web-kilátóról Szabolcs Nagy véleményével is találkozott. Amenyiben az anyagi és technikai lehetőségek jelenleg korlátokat jelentenek,egy szerényebb felbontással rendelkező, de nagylátószögű, és a pásztázás lehetőségét megengedő, vagy akár automatikusan pásztázó berendezés is nagyon sikeres és népszerű lehetne.
    A néhány napja működő új kamera felbontása kétség kívül jobb mint a régi, de kicsi a látómező és nagyon zavaró a rögzítő sodronykötél a kép közepén Remélem hogy ez a beállítás még nem a végleges. Szabó István

    VálaszTörlés
  22. Az előző kamerabeállítás igényes volt, a mostani nagyon rossz, a kábel a közepén elég vicces :) Fentebb kellene tenni, így élvezhetetlen a kép. A kép tömörítésén is kellene változtatni, mert baromira kockás, elvesznek a részletek.

    VálaszTörlés
  23. Többször is utaltam rá, hogy bár a kamera a Karancs-Alapítvány találta ki és a pénzt is az alapítvány szerezte meg rá, de a kihelyezés, karbantartás, a hely bérlet, internet kapcsolat biztosítása tulajdonképpen szívességből (Starjan Kft.) megy. Megnézzük, hogy mit tehetünk, de az erőforrásaink elég korlátozottak.
    Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy ez a webkamera a városmarketing egyik legjobb eszköze volt, a keresőkben vezető helyen van a karancsi webkamera kifejezés, ha a vidékünkről van szó. Szóval, ez már túlmutat egy kicsit az alapítványon, de kft szívességtételén is.Megoldás biztosan akad, de lehetséges, hogy ebben egy összefogásra lenne szükség, netán a turisztikában érdekeltek támogatására is.
    Amúgy egy időjárás állomást is ki akarunk helyezni ide az idén.

    VálaszTörlés
  24. Mellesleg a Firefox lefagy az "új kamerától", 1 perc után 1GB ramot eszik meg, ha a háttérben fut 3-4GB ramot megeszik és a gép le is fagyhat (több gépen tesztelve). Ezt meg kellene oldani. A képminőség egyre rosszabb!

    VálaszTörlés
  25. Vissza a régit! Ez ahhoz képest élvezhetetlen! :-(

    VálaszTörlés
  26. Tudja valaki, mi az a fa, ami a képen most virágzik a kilátótól délre ? És mikor került oda ?
    Mellesleg a képminőség szerintem azért nem jó, mert túl nagyra lett állítva az ISO érzékenység, emiatt szemcsés a kép, a jpg tömörítő algoritmusa pedig nem tudja megoldani ezt a feladatot. Kisebb ISO érzékenység, hosszabb záridő, és mindjárt jobb lesz, kisebb .jpg képméret mellett! Tegyetek egy próbát, kb 3 paramétert kellhet állítani!

    VálaszTörlés
  27. egyre szarabb az egész, totál megbízhatatlanná vált az elmúlt pár hónapban.

    VálaszTörlés

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy