Megnövekedett a gólyaforgalom Salgótarjánban

Posted By: Drexler Szilárd - péntek, augusztus 31, 2012
Bár már volt arra példa, hogy fészkelt egy fehér gólya pár Salgótarjánban, de annyi gólyát talán még akkor sem láttak a tarjániak, mint manapság a Bükki Nemzeti Park baglyaskői irodájának területén és a terület fölött a légtérben.
A megnövekedett gólyaforgalom egyrészt annak köszönhető, hogy a nemzeti park munkatársai befogadják a védett, fokozottan védett madárfajok sérült egyedeit, másrészt pedig a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület új, nemzetközi programja kapcsán is gyakran kellett sérült gólyát menteniük a madárvédőknek.
A sérült nógrádi gólyák állatorvosi ellátás után visszakerültek e tájegység központjába, majd itt Nógrádban, többnyire az Ipoly völgyében szabadon engedték őket.
Egyes gólyákra jeladót helyeztek, amely eszköz segítségével nyomon követhető a vonulásuk.
Sajnos vannak olyan egyedek, amelyek nem lesznek képesek repülni, ezek a nemzeti park területén maradnak, úgynevezett bemutató madarak lesznek.
A bejegyzés végén beillesztek egy linket, amely segítségével a jeladós gólyák útvonalát lehet nyomon követni.

Eddig ritka látvány volt: fehér gólya a Baglyas-kő sziklájánál

A sérült gólyák többnyire idén kikelt fiatalok, hiszen amíg bizonytalanul repülnek, sok tereptárgy jelent veszélyt a számukra. Van azonban öreg gólya is a sérültek között, Mátranovákról került ide és már nem fog tudni többé így repülni, mint ez a fiatal egyed.

A Szécsényfelfaluból származó fiatal gólya rögtön az első útja során egy házfalnak ütközött. Úgy tűnik, már sikeresen veszi az első köröket (ez az első igazi szárnyalása).

Lehet, hogy ő is elindul Afrikába?

A gólya szárnypróbálgatását Papp Ferenc figyeli. Ő a Madárvédelem határok nélkül című projekt vezetője.

Nem tudom miért :), de erről a képről az jutott eszembe, hogy Finnországba is a gólya "hozza" a gyerekeket állítólag, bár ott nem is fészkel fehér gólya

Megpihen a szikla tetején


A nemzeti park baglyaskői központjában kapott jeladót a Patak községből származó, és ezért Patak nevet kapó gólya:


Bár már a vége felé tart, még zajlik a gólyavonulás. Néhány magyar gólya most ér a Boszporuszhoz, ahol átrepülnek Ázsiába. A gólyák nem vonulnak a tengerek fölött, éppen ezért Európát Gibraltárnál és a Boszporusznál hagyják el.
Ilyen ott a gólyavonulás:


Itt lehet nyomon követni a gólyák vonulását: 

Satellitetracking.eu 

Zagyva (Nemti) és Patak (Patak) a két nógrádi gólya.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy