Salgótarján kirakata

Posted By: Drexler Szilárd - vasárnap, március 13, 2011


A márciusi hosszú hétvége első napján, kora délután egy családi sétára indultunk a salgói várba. Tömve volt autókkal a parkoló, ez már jelezte, hogy mi fogad majd bennünket. S valóban, régen voltak annyian a váron, mint ezen a szombati napon. Úgy tűnik, jól megy most a Salgó környéki szálláshelyeknek.
Rengeteg ember zsibongott a salgói erdőben: túrázó csoportok, idős párok, családok kisgyerekekkel.
Amikor kiértek a várba, szinte kivétel nélkül mindenkinek a kilátás ragadta meg a figyelmét, nem túlzok, ha azt mondom, hogy elragadtatva kiáltottak fel, amikor a Cserhát hullámzó dombvonulatáig kitágult előttük a tér.

Így lesz ez húsvétkor, így lesz ez a nyári szünetben is. A Medves, Salgóbánya, a két vár Salgótarján kirakata. Ide érkezik a legtöbb turista, az itt tapasztaltak alapján ítél meg bennünket. Figyeltem a várba érkezőket, nagyon sok fiatal volt közöttük. Fiatalok alkották a kisebb csoportokat, továbbá a kisgyerekes családokban a szülők olyan harminc körüliek lehettek. Az internet korában ők egy komoly véleményformáló rétegnek tekinthetők Magyarországon.

Ezt csak azért írom, mert Salgótarjánnak most sem sikerült szép kirakattal várnia a vendégeket.
A várban rengeteg volt a szemét. Hihetetlen, hogy milyen mennyiségű műanyag flakon, sörösdoboz halmozódott fel például a várfalak tövében. Persze, tudom, így március 15-e előtt már hagyományosan beindul egy szemétszedési akció, de az az ünneplésnek szól (nyáron senki nem takarítja a várat).
El is határoztuk Évával, hogy másnap összeszedjük legalább az eldobált flakonok, dobozok nagyját.

Vasárnap reggel a vár tövében találkoztunk a ZUTE (Zöld Út Természetjárók Egyesülete) tagjaival, akik társadalmi munkában már a szemetet szedték.






Akciónkat látva, a kirándulók közül néhányan felvetették, hogy miért nincsenek szemétgyűjtő konténerek az erdőben.
Lehetőségem nyílt rá tehát, hogy megpróbálkozzak egy kis szemléletformálással is. Szerintem azért nincsenek, mert nincs szükség rájuk. A szemét ugyanis nem az erdőbe való. Rossz üzenete van annak, hogy azt sugalljuk az embereknek, hogy nyugodtan ott hagyhatják a természetben a hulladékot.

Aztán az is felmerült, hogy ilyen forgalmas turisztikai célpontnál miért mi, helyi lakosok szedjük a szemetet társadalmi munkában. A kérdés egyébként jogos, ugyanakkor több oldala van a dolognak. Egyrészt nyilvánvaló, hogy a salgói vár, mint kiemelt turisztikai célpont, nagyobb figyelmet érdemelne, másrészt nem lenne szemét, ha az emberek nem dobálnák el.
De visszatérve a vár kezelésére. Látva a szaladgáló gyerekeket, szerintem egy biztonsági korlát biztosan hiányzik (az alsó részen, a kör alakú kis bástyánál egy helyiséget tártak fel, amelynek a hátsó fala - úgy nézem - az eredeti bazaltszikla, nos itt van egy kisebb szakadék.
Aztán, a parkolóban talán lehetne néhány szemetes konténert kihelyezni, de nem csak úgy odarakni, mert akkor a kutyák, vaddisznók fellökik, szétszórják a tartalmát. Arra gondolok, hogy egy szép fa "dobozba" lehetne rejteni három műanyag kukát. Az ürítésnél két ember ki tudja onnan emelni. Ide kihelyeznék még egy figyelmeztető, ismeretterjesztő táblát - rövid, lényegretörő szöveggel - a szemeteléssel kapcsolatban.
Ide elférne egy térkép is a vár körüli sétautakról.

A várra visszatérve: nem mindenki megy fel a toronyba, ahol a szemfülesebbek felfigyelhetnek néhány információs táblára. Ettől eltekintve, az ide érkezőknek fogalmuk sincs, hogy mit látnak, pedig a kilátás tényleg lenyűgöző. Egy-két tájékoztató táblát el tudnék képzelni az alsó részre. Az egyik a környező tájat mutatná be, a másik pedig a vár alaprajzát, hogy hol, mi lehetett pár száz évvel ezelőtt.

Visszatérve erre a kirakat témára. A jó időben megint megjelentek a terepmotorosok. Nem akarok most vitát kezdeményezni, elfogadom, hogy erre is szüksége van valakiknek (mármint a terepmotorozásra). Maradjunk azonban annyiban, hogy védett területen, kiemelt turisztikai célpontnál káros.

A várhoz nagyrészt Salgóbányán keresztül vezet az út. Még még mindig a kirakat hasonlatnál vagyunk. Sajnos, a telepen nem szépek a sáros bekötőutak, de például az úttesten ott van még a téli hóeltakarítás nyoma, az apró kavicsok, por, amit tetéz az is, hogy a tél elején aszfaltozott járdából kiperegnek a kövek. Ilyenkor a házam előtt el szoktam takarítani, de az utóbbi években a VGÜ is gondoskodott ennek az elszállításáról. Feltételezem, most is így lesz, csak a jó időzítés fontosságára szerettem volna rámutatni A turistaszezon - ha lehetünk ilyen nagyképűek - itt március 15-én indul. Ráadásul most olyan mennyiségű ez a törmelék, hogy nem tudom a kukába belerakni (meg talán nem is szabad), a kertbe meg nem akarom bevinni. De ez egy dolog. Ez a sáv a Vár úton végig ott húzódik, ha elmegy egy autó, olyan port ver fel, mintha a sivatagban lennénk.



Amúgy azt is megfontolandó, hogy a telep elejére nem kellene-e kihelyezni a lakó-pihenő övezet táblát. Turistaszezonban :) ez mindenképpen indokolt lenne, ugyanakkor a salgói gyerekek biztonsága miatt se rohangáljanak itt az autók, meg ugye, ha lassabban mennek kevesebb port vernek fel.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötletnek tartom a szemetesek felállítását a parkolóban. Nem tudom, hogy a helyi TDM-nek van-e ilyenre kerete, de én szeretnék itt felajánlani 50e Ft-ot, remélve, hogy mások is követik ezt a példát és sikerül megoldani ezt a problémát.

    Korchmáros Tamás
    Vendégház a Zöld Kapuhoz

    VálaszTörlés
  2. Kedves Tamás!
    Ez valójában nem is pénz kérdése, bár azzal könnyebben meg lehet oldani :). Tényleg csak pár ezer forintról lenne szó, akár fenyő rönkökből is ki lehetne alakítani ezt a ládát. Minden csütörtökön pedig ezt a két-három konténert is kiürítenék. Mindenesetre a táblát sem hagynám ki, legyen egy kis szemléletformáló szöveg rajta.

    A szemetesek ügyében a parkoló és a vár gazdájának kellene döntést hozniuk, de újra hangsúlyozom, az erdőben nem váltak be a gyűjtőedények és ott nincs is rájuk szükség.

    Az jutott még eszembe, hogy az igazi sétautak is hiányoznak a vár körül. Persze, ott van a turistautak hálózata, de ahhoz térképek kellenek. Tavaly voltam egy bajor natúrparkban, ahol volt szalamandra, barázdabillegető stb. stb. ösvény, jól követhetők voltak a jelek.
    Az ide (Salgóra) érkező turisták többsége nem mer nekivágni a vár körüli úthálózatnak.

    Még ha látja is térképen, nem jegyzi meg, hogy az egyik jelről mikor kell áttérni a másikra, míg egy szalamandra láttán tudja, hogy az a patakhoz vezet, majd vissza a parkolóba. Ilyen sétautakkal talán megkönnyíthetnénk a dolgukat.


    D. Szilárd

    VálaszTörlés
  3. Ki a parkoló tulajdonosa? Gondolom az önkormányzat?

    VálaszTörlés
  4. Gondolom, igen, de feltételezem, hogy a TDM is biztosan segít ezt az ügyet intézni.
    dsz

    VálaszTörlés
  5. Részben nyitott kapukat döngetsz: már készül egy tájékoztató tábla, amely a Medves-fennsík ránézeti, 3D térképét is tartalmazni fogja, ez utóbbi a Szegedi Tudományegyetemen készül, egy szakdolgozat részeként. A terepi bejárás januárban volt, én szállással támogattam a projektet. Ha minden jól megy, nyár elejére ki fog a helyére kerülni a tábla.

    A szemetessel egyetértek, a település belterületének határán, a parkolónál tartom elfogadhatónak az utolsót, az erdőben nincs helye ilyesminek. Tamásnak pedig minden elismerésem a felajánlásért :)

    Üdv,
    Nagy Szabolcs
    Hollófészek vendégház
    Rónafalu

    VálaszTörlés
  6. Nagyszerű! Szeretem a térképeket, ez is biztosan jó lesz. Viszont inkább arra gondoltam, hogy a nagyobb léptékű, turistajeleket tartalmazó térképek helyett egy-egy objektum körül kialakult sétautak hálózatát is be kellene mutatni. Az átlagos kirándulók nem igazán tudnak mit kezdeni a turistajelekkel és a terület egészét bemutató térképekkel.

    Amúgy ma a salgói parkolóban az egy szem kuka mellett halmokban áll a szemét. Ehhez még szeretnék hozzáfűzni valamit. Egyrészt, ha megjelenik ott két-három szemetes, akkor lehet, hogy a hétvégi telkesek közül néhányan egyből telehordják, így csak egy újabb szégyenfolt lesz. Ezt valahogy el kellene kerülni.

    A másik, a másik véglet. Mivel az erdőben műanyag palackokat, alumínium italos dobozokat, üvegeket gyűjtöttünk, még azzal az ötlettel is eljátszok, hogy érdemes lenne-e itt szelektíven gyűjteni a hulladékot? Ilyen kis kukák pl. osztrák benzinkutaknál is vannak. Persze, az egyik az általános szemétnek lenne kirakva, de a műanyag palackoknak mindenféleképpen lehetne külön. Nem biztos, hogy most még működne, de a jövő mindenképpen ez.

    dsz

    VálaszTörlés
  7. A "telkes szemetelők" ellen kiváló lehetőség, hogy csak akkora a bedobó nyílás átmérője, hogy beférjen a pet palack - borosüveg - sörösdoboz - papírgalacsin. Így a hétvégi telkesek a zacskós kiszerelésű szemetet nem tudják belegyömöszölni.
    Illetve a másik kiváló lehetőség a kötelező szemétszállítás a hétvégi telkekre. Ha már kifizeti, csak belerakja a saját kukájába...

    VálaszTörlés
  8. találtam is egy ilyet, amit a Szabolcs írt: http://www.semicont.hu/kuka_hulladek/szemetgyujto.html

    Arra a sárgára gondolok a lap tetején, aminek zára van és a tetején egy lyuk. Az árlist szerint egy 240 literes szemetes 8-12e Ft és utána nekünk kellene megoldani a zárat és a lyukat.Gondolom 3db elég lenne.

    Ezen kívül van még a Szelektív gyűjtőedények kategóriában egy 1100 literes konténer is, aminek 62e Ft a nettó ára. Csak azt nem tudom, hogy ezt el tudja-e vinni a szemetes autó, ami Salgóra kijár.

    VálaszTörlés
  9. Annak érdekében, hogy legyen ennek a kezdeményezésnek valamilyen egyéb nyoma, a Karancs-Medves Alapítvány nevében felvetem az ötletet a TDM-nek vagy a városgazdálkodásnak.
    Véleményem szerint a szelektív hulladék begyűjtését is meg lehetne oldani, ennek talán jó üzenete lenne, végtére is a vár nem csupán a város kirakata, hanem az itt élők szerint a város szimbóluma is.

    D. Szilárd

    VálaszTörlés

Copyright © A mi vidékünk

Designed by Templatezy